Magyarország

2016.11.08. 11:01

Életmentés kétféle olvasatban

Debrecen - Olvasónk nem érti, hogy az életveszélyes rohammal miért nem lehetett egyből a kardiológiára szállítani.

Debrecen - Olvasónk nem érti, hogy az életveszélyes rohammal miért nem lehetett egyből a kardiológiára szállítani.

Az esti órákban lett rosszul debrecen-szikigyakori otthonában Margó néni (a vezetéknevét nem kívánta adni). A 74 éves asszony mentőt hívott. Noha a segítség gyorsan megérkezett a 471-estől pár száz méterre található házhoz, ahová nehezen járható földút vezet, olvasónk hevesen kifogásolta a Naplónak azt, hogy mennyi idő telt el a kórházi ellátásáig. Ő a mentőket hibáztatja, ugyanakkor lapunk megkereste a szolgálatot, és világosan kitűnik, hogy az asszony lényegesen másként emlékszik a történtekre, mint ahogy az az állami szervek feljegyzéseben áll.

Tények és emlékek

- Éles fájdalmaim voltak, úgy éreztem, majd felrobban az egész felsőtestem. Emlékeim szerint este háromnegyed tizenkettőkor hívtam a mentőket, éjfél táján már az esetkocsiban voltam. Amikor azonban azt kérdeztem, hogy miért nem indulunk már, azt válaszolták, a Klinika kardiológiáját hívják. Beszúrtak egy tűt a csuklómba a majdani beavatkozáshoz előkészítendő, de egy métert nem mentünk előre. Aztán végre elindultunk, de már a 471-es főúton megálltunk, félrehúzódtunk, folytatódott a várakozás.

Ahogy telt az idő, egyre rosszabbul lettem, rohammentőt kellett hívni hozzám. Az aztán vitt a Klinikára

- így emlékszik vissza az asszony. S mennyivel másként fest, mint amiről dr. Pápai György, a mentőszervezet regionális fővárosa tájékoztatta lapunkat.

Fotó: Derencsényi István

- Hajnalban 1 óra 25 perckor érkeztünk meg a lakáshoz, ahol a kollégáim a beteg alapos vizsgálatát követően speciális EKG felvételt készítettek el. A képet elküldtük a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának intenzív osztályára, ahol értékelték, megnézték a beteg előzményi adatait, megkérdezték a panaszait, majd javaslatot adtak a mentőápolónknak. Eközben megtörtént a perifériás véna biztosítása, a nő több, mellkasi fájdalom esetén alkalmazandó gyógyszert kapott, majd hordágyon kijuttatták a lakásából és elindultak a Klinika irányába. Mivel a panaszok csak nem enyhültek, az ápoló oxiológiai-sürgősségi szakorvosi segítséget kért. Ez a rohamkocsi a régió, de talán az ország legjobban felszerelt mentőegysége! A két egység a főút mentén, egy buszmegállóban találkozott 2 óra 17 perckor - közölte.

Miért csak reggel?

Margó néni ezt úgy élte meg, hogy „direkt váratják”. - Mire kiért a rohammentő, a szemem kidülledt, az arcom belilult. Amikor megérkeztünk a klinikára kiderült, hogy a kardiológia nem fogad, ezért átvittek a sürgősségire. A mentőkocsiban le voltam szíjazva, úgy is toltak be a sürgősségi folyosójára, úgy hagytak ott, hogy hozzám sem szóltak. Egy idő után elkezdtem kiabálni, hogy az unokám jogász és kiveri a balhét… Ekkor kinézett valaki és közölte, hogy az orvos átment a sürgősségiről a kardiológiára, hogy engem fogadjon, miközben én ugye a sürgősségin voltam… - panaszolta. A visszaemlékezése szerint végül reggel ötkor tolták be a kardiológiára. - Szeretném leszögezni, hogy a kardiológián az orvosok és a nővérek mindent megtettek, nekem azzal van bajom, hogy miért csak reggel kaptam szakszerű ellátást?

- Oxiológiai-sürgősségi szakorvosunk megvizsgálta a beteget, kiegészítette a gyógyszeres terápiát, majd hívta a kardiológusokat a beteg elhelyezését illetően - helyezte a történetet ismét más megvilágításba Pápai György beszámolója. Mint mondta, az EKG kép nem volt egyértelmű, de a rohamkocsiban még nem utalt akut infarktusra, ezért a sürgősségi centrumba indultak, ahová 2.45 perckor érkeztek meg.

HBN-MSz


Életmentő ellátások

A Debreceni Egyetem sajtóirodája úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az asszonyt 4.39-kor vették fel a Kardiológia Klinika intenzív osztályán, ahol az infarktusos betegnél elvégezték a szükséges életmentő beavatkozást (a koszorúér elzáródásának megnyitását és stentelését).

Előtte a beteg a sürgősségi centrumból a Belgyógyászati Klinika intenzív osztályára került. Az egyetemi közlésből az tűnik ki, hogy Margó néni ellátása azonnal megkezdődött (EKG monitorozás, vérvétel, részletes kórelőzmény-felvétel, betegvizsgálat), amit bizonyít, hogy negyed négyre megvolt a papír alapú EKG és az egyik vérgáz lelet. - Szakorvosaink az orvosilag szükséges beavatkozásokat végezték el elsődlegesen, megmentve a beteg életét - reagáltak. Megjegyezték: a dokumentáció szerint a betegnek két hete voltak bizonytalan mellkasi panaszai és már a beszállítását megelőző délután folyamatos fájdalmai voltak, mégsem fordult orvoshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!