Magyarország

2013.04.30. 15:12

Vallásiturizmus-szakértő: fontos a fiatal szakemberek képzése

Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) - Fontos a fiatal szakemberek képzése a vallási turizmusban, hiszen igény van a turizmusnak erre a válfajára - mondta Madari Gyula, a budapesti Makrovilág utazási és zarándokutazási iroda igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) - Fontos a fiatal szakemberek képzése a vallási turizmusban, hiszen igény van a turizmusnak erre a válfajára - mondta Madari Gyula, a budapesti Makrovilág utazási és zarándokutazási iroda igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen 2010-ben indult el a vallási turizmus szakirány az idegenforgalmi közgazdász szakon. Madari Gyula - aki a vallási turizmus szervezését oktatja az egyetemen - elmondta, jelenleg csak Magyarországon van ilyen képzés, az első hallgatók hamarosan végeznek.

Hangsúlyozta: a világ más országaiban általában 30 százalék azoknak az aránya, akik zarándoklati céllal kelnek útra, Magyarországon viszont csak 7-8 százalék, és ennek legfőbb oka a megfelelő szakértők hiánya.

A vallási turizmusban a mélypontot 2010 novembere jelentette, azóta folyamatosan nő az utazók száma - közölte. Hozzátette: Magyarországra Olaszországból és Németországból érkezik a legtöbb vendégük.

Virág Karolina Kitti, a szakirány harmadéves hallgatója elmondta: jelenleg három évfolyamon vannak hallgatók. Mivel nem a tömegképzés a cél, az évfolyamokon 6-10 hallgatóból álló csoportok tanulnak nappali tagozaton, további hallgatók levelező szakon. A hallgatók megismerik a vallási turizmus lehetőségeit, a vallási programok szervezését és a kapcsolódó speciális marketingmunkát, hittudományi, kulturális és idegenforgalmi szaktárgyakat tanulnak. A képzés időtartama hat félév, a végzettek két idegen nyelvből középfokú szakmai nyelvvizsgát tettek - fűzte hozzá.

Madari Gyula beszámolt arról is, hogy az idén ünnepelik a 75. évfordulóját az 1938-ban Magyarországon rendezett 38. nemzetközi eucharisztikus kongresszusnak. Az eseményen annak idején pápai küldött volt Eugenio Pacelli, a későbbi XII. Pius pápa.

A világkongresszus jubileumának egyik ünnepe a váci egyházmegye által május 10-11-re szervezett eucharisztikus kongresszus lesz.

Az eucharisztia oltáriszentséget jelent, a kongresszusi mozgalom Krisztus társadalmilag elismerhető és érvényesíthető hatalmát, a világban való valóságos jelenlétét hirdeti. Ennek az eszmének a tiszteletére szervezi meg a katolikus egyház 1881 óta a nemzetközi eucharisztikus kongresszusokat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!