Magyarország

2012.07.02. 17:09

Közös érdekképviseletben az áram- és gázpiaci szereplők

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - A koncentráltabb szakmai érdekegyeztetést és a jogszabályalkotásban történő hatékonyabb részvételt tűzte ki célul a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) - közölte a szervezet hétfőn.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - A koncentráltabb szakmai érdekegyeztetést és a jogszabályalkotásban történő hatékonyabb részvételt tűzte ki célul a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) - közölte a szervezet hétfőn.A tájékoztatás szerint a MEKSZ a Magyar Villamosenergia Kereskedők Egyesületének utódaként, gázpiaci cégekkel kiegészülve jött létre.

Az árampiaci kereskedőktől indult a kezdeményezés, hogy hozzanak létre az energiapiac egészét reprezentáló szervezetet. A közlés szerint a MEKSZ-ben az árampiac képviselete gyakorlatilag teljesen megoldott, szinte valamennyi magán- és állami kézben lévő társaság tagja a szervezetnek. A gázipari cégek közül a TIGÁZ egyelőre nem, de rajta kívül az összes meghatározó társaság csatlakozott, beleértve a Molt is.

Az új szövetség szakmai konzultációs szervezetként és érdekképviseletként kíván működni. Egyik fontos feladata, hogy feltárja és a döntéshozóknak bemutassa, valamint szakmai érvekkel alátámassza az energiapiac egésze számára fontos összefüggéseket.

A MEKSZ aktív szerepet kíván játszani a magyarországi energiapiaci modell folyamatban lévő átalakításában. Ennek érdekében nemcsak a rendelet- és törvénytervezetek véleményezésében venne részt, hanem saját javaslatokat is előkészít majd a fenntartható piaci környezet kialakítása érdekében.

A közlemény szerint a jogszabály-előkészítésben ugyanakkor alapvető változást tartanak szükségesnek, hogy elegendő konzultációs idő legyen az energiapiacokat érintő rendelet- és törvénytervezetek szakmai véleményezésére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!