Magyarország

2012.07.11. 11:20

Filozófuspályázatok - Az ügyészség megalapozottnak találta a nyomozások megszüntetését

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Fővárosi Főügyészség megalapozottnak találta a filozófuspályázatok ügyében indult nyomozások megszüntetését; a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásokban a nyomozó hatóság megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Fővárosi Főügyészség megalapozottnak találta a filozófuspályázatok ügyében indult nyomozások megszüntetését; a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásokban a nyomozó hatóság megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

 

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos több mint egy évvel ezelőtt tett feljelentést négy filozófuspályázat ügyében ismeretlen tettes ellen jogosulatlan gazdasági tevékenység végzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A fideszes országgyűlési képviselő akkor elmondta: hat pályázatot vizsgáltak, közülük kettő esetében azt állapították meg, hogy nem történtek jogszabálysértések, négy ügyében viszont büntetőfeljelentés született.

Idén májusban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a filozófuspályázatok ügyében először az egyik, majd a további három nyomozást is megszüntette bűncselekmény hiányában.

Az ügyészség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézte: a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt az úgynevezett filozófusügyekben indult eljárásokban a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya május 18-án bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozásokat. Budai Gyula elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztos a nyomozás folytatását kérve mindhárom határozat ellen panaszt jelentett be.

A Fővárosi Főügyészség az azonos indokokra támaszkodó panaszokat, "mint nem jogosulttól származót", a törvény kötelező rendelkezése folytán elutasította, ugyanakkor a megszüntető határozatokat hivatalból felülvizsgálta. Ennek eredményeképp megállapította, hogy "az eljáró hatóság az ügy szempontjából releváns valamennyi adat és bizonyíték értékelésével törvényesen vonta le a nyomozások megszüntetésére okot adó következtetéseket" így a határozatai megalapozottak - közölte az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség a döntéséről levélben tájékoztatta Budai Gyula elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztost - olvasható a közleményben.

A Magyar Nemzet című lap tavaly többször is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos több mint egy évvel ezelőtt tett feljelentést négy filozófuspályázat ügyében ismeretlen tettes ellen jogosulatlan gazdasági tevékenység végzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Heller Ágnes egy korábbi, a Magyar Narancsban megjelent interjújában felhívta a figyelmet arra: a Magyar Nemzet a cikke címében - "Félmilliárdot kutattak el Hellerék" - az ő nevével jelölte az állítólagos "hálózat" ténykedését. Leszögezte: "a pályázatok vezetői között vannak barátaim és vannak, akiket egyáltalán nem ismerek, vagy legfeljebb csak távolról". A pályázatok elbírálása kapcsán azt mondta, nem a jelentkezők dolga eldönteni, hogy a témájuk egybevág-e a kiírással, hanem azoknak, akik erről határoznak. Ha a pályázatot elfogadják, akkor a jelentkezőkre már csak egyetlen kritérium vonatkozik: az, hogy teljesítették-e, amit vállaltak - tette hozzá.

A filozófuspályázatok ügyével kapcsolatban indított eljárások ellen korábban tiltakozást fogalmazott meg a Magyar Filozófus Társaság, valamint Julian Nida-Rümelin, a Német Filozófiai Társaság elnöke, volt kulturális szövetségi államminiszter és Jürgen Habermas filozófus is. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció, szintén korábban felszólította a kormányt, illetve Budai Gyulát, kérjen bocsánatot a "meghurcolt" filozófusoktól.

A pályázatok vizsgálata miatti bírálatokat Pálinkás József, az MTA elnöke nyílt levélben bírálta. Többek között azt írta: "Az akadémia és én magam teljes támogatást biztosítunk a filozófiai kutatásoknak, de a közpénzekkel a filozófusok is elszámoltathatóak."

 

 

bkdi bri bku

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!