Magyarország

2012.07.12. 16:41

A Sberbank az év végéig 200 millió euró hitelt helyezne ki Magyarországon

Budapest, 2012. július 12., csütörtök (MTI) - A Sberbank 2012 végéig összesen 200 millió euró vállalati hitelt akar kihelyezni Magyarországon - mondta Szergej Gorkov, az orosz Sberbank (Szberbank) nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. július 12., csütörtök (MTI) - A Sberbank 2012 végéig összesen 200 millió euró vállalati hitelt akar kihelyezni Magyarországon - mondta Szergej Gorkov, az orosz Sberbank (Szberbank) nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    Kiemelte: a közép- és kelet-európai országokban, köztük Magyarországon is a kis- és közepes vállalkozások pénzellátására fókuszálnak, és "hidakat" építenek ki a magyar és orosz cégek, illetve a FÁK-országok vállalatai közötti együttműködésében. A lakossági szektort is fejleszteni akarják, főleg az új technológiákra, az on-line megoldásokra koncentrálnak, a stratégiát ősszel véglegesítik.

    Szergej Gorkov elmondta: jövő év végétől a Volksbank név helyett Magyarországon is a Sberbank nevet használják.

    Február közepén Bécsben jelentették be, hogy véglegesítették az addig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését. A megállapodás szerint a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t tulajdonosként birtokló VBI száz százalékban az orosz bank tulajdonába került. A VBI összesen kilenc országban van jelen a térségben, az adásvétel egyedül a romániai leánybankra nem vonatkozott. A VBI vételára 505 millió euró volt.

    A Sberbank a VBI csoport száz százalékos tulajdonosaként 8 közép-kelet európai országban – Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia Hercegovinában, Szerbiában, Magyarországon, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban és Ukrajnában – összesen mintegy 300 bankfiókkal és több mint 600.000 ügyféllel rendelkezik. 

    A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint a Sberbank támogatásával a VBI úgy kívánja növelni jelenlétét a kkv-k körében, hogy teljes körű szolgáltatásokat nyújt számukra - a hagyományos banki szolgáltatásoktól az innovatív, nem banki szolgáltatásokig - valamint azzal, hogy rövid hitelbírálati időt biztosít ügyfelei számára a piacon. 

    A VBI az első számú partnere kíván lenni a közép- és kelet-európai régió azon vállalatainak, amelyek a közép-kelet európai országok közötti vagy a Független Államok Közösségével folytatott kereskedelmi kapcsolatokban érdekeltek. Számukra innovatív és egyedi kereskedelmi és export-finanszírozási megoldásokat kínálnak majd. Mindezek mellett a VBI továbbra is univerzális bankként fog működni, amely költséghatékony értékesítési hálózattal igyekszik elérni a lakossági ügyfelek számának növelését.

    A Sberbank Ororoszország legnagyobb bankjaként az összes oroszországi banki eszköz mintegy 27 százalékát birtokolja, munkatársainak száma eléri a 240 ezret, és tevékenysége során mintegy 70 millió ügyfelet szolgál ki. 

    A Sberbank rendelkezik a legnagyobb orosz bankhálózattal, amely 17 regionális központot és több mint 19 ezer fiókot foglal magába. Az orosz pénzintézet hitelportfóliójának nagyságára jellemző, hogy az összes oroszországi hitel egyharmadát ez a bank nyújtja, a bank betétportfóliójában pedig az összes oroszországi ügyfél közel felét magáénak tudhatja. A Sberbank piaci kapitalizációjával a második helyet foglalja el az európai bankok között. 

    Az MTI kérdésére válaszolva Szergej Gorkov elmondta: az orosz és a magyar vállalatok közötti "hidak" építésében olyan ágazatok kapnak kiemelt figyelmet, mint az energiaszektor és a mezőgazdaság. A mezőgazdasági cégek finanszírozásában a Sberbank Oroszországban vezető szerepet játszik, ott a mezőgazdaság legjelentősebb finanszírozója. Így a bank jelentős mértékben hozzá tudna járulni, hogy magyar mezőgazdasági termékek a mostaninál jóval nagyobb volumenben kerüljenek az orosz piacra - tette hozzá az alelnök.

    Szergej Gorkov egy másik kérdésre, miszerint a Magyarországi Volksbank vezetésében orosz szakemberek, orosz banki vezetők is szerepet kapnak-e, úgy válaszolt: nem a banki szakemberek állampolgársága a fontos, hanem a képzettségük, a szaktudásuk, a tapasztalatuk. 

    Jelezte, hogy számos olyan projekten is gondolkodnak, amelyet a magyar kormánnyal együtt szeretnének megvalósítani, konkrét elképzeléseket azonban nem említett.

gtb guz gte

MTI

Címkék#Sberbank

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!