Magyarország

2012.06.27. 13:00

Bizottsági előadók - Ellentétes álláspontok a kormánypárti és az ellenzéki oldalon

 Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Szöges ellentétben áll egymással a kormánypárti és az ellenzéki képviselők álláspontja a 2013. évi költségvetéssel kapcsolatban - bizonyosodott be a büdzséjavaslat szerdai országgyűlési vitájában, a költségvetési bizottság előadójának és a kisebbségi vélemény ismertetőinek felszólalása során.

 Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Szöges ellentétben áll egymással a kormánypárti és az ellenzéki képviselők álláspontja a 2013. évi költségvetéssel kapcsolatban - bizonyosodott be a büdzséjavaslat szerdai országgyűlési vitájában, a költségvetési bizottság előadójának és a kisebbségi vélemény ismertetőinek felszólalása során.

    Puskás Imre, a testület fideszes előadója felszólalásában leszögezte: a költségvetéssel a kormánypártok elsődleges célja a családok támogatása. Példaként említette, hogy a büdzsé évi 160 milliárd forintot hagy a gyermeket vállaló családoknál adókedvezmények formájában. Ugyancsak a családok védelmét erősítik az eladósodott családok érdekében hozott intézkedések, valamint a munkabérek növekedése - mondta.

    Szavai szerint a családok védelme és támogatása mellett a Fidesz-KDNP a munkahelyek teremtését és megőrzését is kiemelt célként kezeli, ezért is szerepel a költségvetési javaslatban 2013-ra 100 ezer új munkahely létrehozása. A versenyképesség növelése érdekében hozott döntések között szólt a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkentéséről, illetve az adminisztrációs terhek mérsékléséről, amely 105 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál; ide sorolta az oktatási rendszer átalakítását is.

    A kiszámíthatóság kapcsán a kormánypárti képviselő kiemelte, hogy kikerülnek a különadók és olyan adórendszer-struktúra jön létre, amely nem a munkajövedelmeket, hanem a forgalmat és a fogyasztást kívánja adóztatni. Ezért is vezet be a kormány olyan új adónemeket, amelyek hosszú távon teszik kiszámíthatóvá a költségvetést - jegyezte meg.

    Puskás Imre kitért arra is, hogy a kultúra és a sport finanszírozására is többet fordít a költségvetés 2013-ban, ami hozzájárulhat az emberek komfortérzetéhez, jó érzéshez, kiegyensúlyozottsághoz. A jó érzéshez, lelki kiegyensúlyozottsághoz azonban fizikai jólét is szükséges, ezért is alakul át jövőre az egészségbiztosítási rendszer is - tette hozzá.

    A közbiztonsággal kapcsolatban elmondta: 3300 fővel nőtt a rendőrség állománya az elmúlt időszakban, jövőre pedig 10 milliárddal növekszik a rendőrség rendelkezésére álló költségvetési keret.

    A stabilitás és a kiegyensúlyozottság mellett a jövő évi költségvetésben benne vannak azok az értékek, fontos tényezők is, amelyekkel a magyar emberek élete komfortosabbá válik: a családok támogatása mellett a tervek szerint az embereket kiszolgáló intézményrendszerek is jobb állapotba kerülhetnek - összegzett a fideszes politikus, rögzítve: éppen ezért a Fidesz-KDNP-frakciószövetség támogatja a költségvetést és erre kérik az ellenzéki képviselőket is.

    Szekeres Imre (MSZP) a kisebbségi vélemény ismertetésekor hangsúlyozta: az MSZP képviselői a költségvetés visszavonását követelik. Az ellenzéki párt szerint hatalmas probléma az országban, hogy kevesebb embernek van munkája mint 2010-ben, a reálbér 4 százalékkal csökken, az adóterhelés 38 százalék és nőni fog jövőre is, a gazdaság stagnál és visszaesik, leálltak a beruházások, az infláció 5 százalék felett van, a kisvállalkozások kiadásai havi szinten nőnek, a nem fizető adósok száma nem csökken, a fiatalok 40 százaléka el akarja hagyni az országot és 4 millióan élnek a létminimum alatt. A költségvetés és a hozzá kapcsolódó törvények ezekre a problémákra semmilyen érdemi választ nem adnak és irreális, hogy a gazdaság 2013-ban ez alapján a költségvetés alapján működőképes legyen - értékelte.

    A szocialista politikus szerint a makroszámokat megnézve a büdzsé a következőkkel jellemezhető: drágább az állam működése, stagnálnak a jóléti kiadások, nominális értékben nő a hiány, a lakosság adóterhelése pedig 460 milliárd forinttal nő. Ráadásul szerinte az emberek mellett a jövő év nagy vesztesei az önkormányzatok és az egészségügy.

    Nyikos László (Jobbik) azt képviselte, ez a költségvetés nem Magyarországnak vagy a magyar embereknek, hanem a nemzetközi pénzpiaci világnak szól, ezért a Jobbik elutasítja a javaslatot. A kormányban "nincs igazán tűz, igazán hit sem, hogy egy tisztességes költségvetést készítsen" - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

    Hozzátette: a Jobbik vitatja, hogy miért erőlteti a kormány a 2,2 százalékos hiányt, hiszen a követelményeknek - a 3 százaléknál alacsonyabb mértéknek - megfelelne például a 2,7 százalékos hiánycél is, amellyel 120 milliárd forintot nyerne a költségvetés és ennyivel csökkenhetne a büdzsé "feszültsége". A Jobbik álláspontja szerint a költségvetés legnagyobb vesztese az egészségügy, de az egész büdzsé csak azt fogja elérni, hogy tovább mélyülnek a társadalmi különbségek.

    Vágó Gábor (LMP) pártja véleményét ismertetve elmondta: álláspontjuk szerint ez a költségvetés azt a gazdaságpolitikát folytatja, amellyel "tovább menetel az ország a zsákutcába". Az ellenzéki párt szerint a jövőbe és a közszolgáltatásokba kellene befektetni. Az LMP számára elfogadhatatlan, hogy az oktatásra fordított források "történelmi mélyponton" vannak - folytatta. A foglalkoztatásban és a munkaügyben - tette hozzá - a kormány tovább folytatja az illúziók kergetését: 100 ezer új munkahelyet tervez a kormány, miközben idén csökkent a foglalkoztatás és nem változnak a feltételek. Az LMP szerint a GDP-növekedés nem megalapozott, ahogyan az új adónemek bevezetése is különösen magas kockázatot jelent. Vágó Gábor úgy fogalmazott: az egészségügy helyzete a legsúlyosabb, egyszerűen "lekapcsolják a rendszert a lélegeztetőgépről".

    Az ellenzéki felszólalók mindhárman szóvá tették, hogy az expozék elhangzása után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter távozott az Országgyűlés plenáris üléséről, Orbán Viktor miniszterelnök meg sem jelent, egyedül Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára képviseli a kormányt, és mindössze 15-20 képviselő ül a Fidesz-KDNP frakció padsoraiban.

bhnn bhi

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!