Magyarország

2008.10.06. 10:46

Tímár Natália megszökött fogva tartóitól New Yorkban, akik meg akarták öletni

<p>Egy férfit fejbe is lőttek a New Yorkban eltűnt magyar diáklány mellett, miután ő a földre vetette magát a pisztolylövések hallatán - egyebek mellett erről is beszélt New Yorkban a Független Hírügynökségnek Pápay Ágoston magánnyomozó, aki megtalálta Tímár Natáliát, akit drogkereskedők tartottak fogságban.</p>

A lánytól elvették mindenét, és sehova nem engedték el egyedül. Végül megszökött tőlük, de fogva tartói keresték, és meg akarták öletni. Tímár Natália vasárnap indult haza Budapestre, ezt követően a magánnyomozó a Független Hírügynökségnek elmondta a nyomozás egész történetét. A New Yorkban élő magyar magánnyomozó féltestvérén keresztül került kapcsolatba az üggyel. Felbert László ugyanis Nati szülőhelyének közelében lakik, és miután egy lapban olvasott a diáklányról, összeismertette Pápayt a szülőkkel. Natália ügyében sem a magyar rendőrség, sem az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nem nyomozott akkor, mert a 18 éves lány nagykorú, és saját akaratából távozott a diákcsere programból, bűncselekményt pedig nem követett el.

A szülők annyit tudtak, hogy valaki néha használja Natália bankkártyáját, mert arról Manhattanben több alkalommal pénzt vettek le. Pápay Ágoston, aki korábban 20 évig a New York-i rendőrségen dolgozott, elkérte a banki kimutatást, amelyből kiderült, hogy a bankkártyát minden alkalommal a Times Square környékén használták, olyan utcai bankautomatáknál, amelyeknél nincs kamera.

Pápay ezután megkereste a rendőrséget és az FBI-t. A hatóságok pedig újraindították a nyomozást. Nem tétlenkedett Pápay sem, aki hosszas kutatás után rábukkant arra a helyre, ahol a magyar lányt fogva tartották. A lakás azonban üres volt. Amíg átkutatták a pincelakást, a magánnyomozót fölhívta Natália, aki elmondta: megszökött fogva tartóitól. A nyomozó és csapata ezután Brooklyn egy másik részén találkozott a lánnyal. Két órán át beszéltek a férfi kocsijában. A nyomozó megkérdezte, hogy kényszerítették-e olyanra, amit ő nem akart megtenni? Erre azt válaszolta a lány, hogy igen, de erről nem akar beszélni.

Natália gondolkodási időt kért, és kiszállt a nyomozó autójából. Később ismét telefonon jelentkezett, hogy haza akar menni. A New York-i magyar konzul, Trombitás Zsófia intézte el a lány ideiglenes papírjait. Natália két napot még a nyomozó családjánál töltött, és vasárnap indult haza.

Pápay Ágoston vasárnap este azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy "úgy kerestem, mintha a saját lányom lett volna. Nem a pénz hajtott, addig nyomoztam, amíg meg nem lett a gyerek."

A lány tavaly nyáron utazott Amerikába cserediákként. New York államban tanult egy gimnáziumban, de megszegte az egyik feltételt, ezért a kiutazást szervező Rotary Klub hazaküldte. Ezután tűnt el. Natália ezután Kelet-Brooklynban, egy feketék lakta negyedben egy pincelakásban lakott három feketebőrű emberrel, akik büntetett előéletűek, és kábítószer kereskedelemmel foglalkoznak. Elvették a mobiltelefonját és a bankkártyáját, a földön aludt, és egyedül nem engedték sehova. Végül megszökött, de egyelőre nem szívesen beszél arról, pontosan mi történt vele. Tímár Natália hétfőn visszatért Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!