Magyarország

2008.06.27. 07:40

Védekezzünk a villám ellen

<p>Pár kilométer hosszú, a másodperc tört része alatt képes a pusztításra. Ezt az utóbbi napokban be is bizonyította.</p>

Júniusban leggyakoribb, mivel ebben az időszakban van a legtöbb vihar. A katasztrófavédelem szerint körülbelül 160-170 épület gyulladt ki tavaly villámcsapás miatt.

A villámcsapások a felhők- vagy a földfelszín és egy-egy felhő között alakul ki. Az utóbbi lehet igazán veszélyes. A meteorológiai szolgálat adatai szerint évente 300 ezer villámot regisztrálnak Magyarország légterében. Ezek közül körülbelül 30 ezer lecsap a földre. A félelmetes, de egyben lenyűgöző természeti jelenség rövid ideig tart, és csak ritkán okoz kárt. A Katasztrófavédelem adatai szerint a tavalyi 32 ezer tűzeset mintegy fél százaléka írható a villámlás számlájára. Családi házak, pajták, csűrök gyulladtak ki.

A villámlás elleni védekezés legelterjedtebb módszere a villámhárító építése. Dobson Tibor, a Katasztrófavédelem szóvivője az RTL Hírek.hu kérdésére elmondta, három szintes épületig a tervező felelőssége az, hogy felszerelnek-e villámhárítót. Ennél magasabb épület fölött azonban már a tűzoltóság vizsgálja -az önkormányzattól megkapott tervek alapján-, hogy szükség lehet-e rá. Ha például az új épület magasságával kitűnik környezetéből, a tűzoltók kötelezhetik a tervezőt, legyen villámhárító az épületen, mert nagyobb az esély egy villámcsapásra. A szóvivő elmondta még, közintézményeknél nincs mérlegelés, ott minden esetben szükség van a védekezésre.

Dobson Tibor a megelőzéssel kapcsolatban elmondta, ha valaki hosszab időre elutazik, elektromos készülékeit érdemes áramtalanítania, a televíziót, rádiót, hűtőt kihúznia a hálózatból. Egy-egy vihar alkalmával ugyanis előfordulhat, hogy attól a háztól, amelyikbe belecsap a villám, még két-három épületnyire is történik rövidzárlat.

A villámcsapásokat egyébként folyamatosan figyelik. A meteorológiai szolgálat honlapján még egy villmátérkép is látható.

Forrás: RTLHírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!