Magyarország

2008.06.18. 20:45

Távolodtak a megállapodástól a fuvarozók és a szaktárcák

<p>Budapest - Nemhogy közeledtek volna, inkább távolodtak a megállapodástól a fuvarozók és a kormány képviselői szerdai egyeztetésükön.</p>

Az ágazat versenyképességének javítását célzó intézkedésekről egyeztettek, de a Pénzügyminisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium képviselői egy teljesen új javaslattal álltak elő- mondta el a Független Hírügynökségnek a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára. Dittel Gábor elmondta, hogy az új javaslat írott változatát csak csütörtökön kapják meg, így csak később tudják kialakítani álláspontjukat.

A fuvarozók a dráguló üzemanyagok miatt kezdeményezték korábban a tárgyalásokat. A múlt héten már majdnem megegyeztek az ágazat versenyképességének javítását célzó intézkedésekről. A kormány hajlott arra, hogy a fuvarozók egy ötmilliárd forintos csomagot kapjanak. Ebből négymilliárdot szántak volna a gépjárműadó kedvezményre. Csak abban volt nézetkülönbség, hogy mennyit engedjenek el az adóból.

A kormány 30, a fuvarozói érdekképviselet azonban 40 százalékot javasolt. A szerdai egyeztetésen azonban távolabb kerültek a megállapodástól: a kormány egy teljesen új javaslattal állt elő, amelyet még a fuvarozók sem értenek teljesen- mondta el Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Hozzátette, hogy csütörtökön kapják meg az elképzelés írásos változatát. Utána ülnek össze a nagyobb fuvarozói érdekképviseletek, hogy kialakítsák közös álláspontjukat, utána egyeztetnek majd újra a minisztériumokkal.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára elmondta, hogy csütörtök délután egyeztetnek a Fővárosi Önkormányzat valamelyik képviselőjével a budapesti behajtási rendelettel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!