Magyarország

2008.06.01. 13:44

MDF: állítsák vissza az egyszintű érettségit

<p>Visszaállítaná az egyszintű érettségit a Magyar Demokrata Fórum, mert az ellenzéki párt szerint a mostani kétszintű rendszer megbukott. <BR /></p>

Az MDF arra szólítja fel a kormányt, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket az oktatási szakemberekkel, különösen a felsőoktatási intézmények vezetőivel, egy új érettségi és felvételi rendszer kidolgozásáról.

A magyar érettségi megszerzéséhez gyakorlatilag nincs semmilyen tárgyi tudásra szükségük a diákoknak, az idei történelem és matematika érettségi feladatsorai túl egyszerűek voltak - állítják oktatási szakemberek. A felsőoktatási intézmények vezetői szerint évről-évre látványosan romlik a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok felkészültsége, tárgyi tudásszintje - írja vasárnapi közleményében Almássy Kornél, az MDF alelnöke.

Az MDF azt javasolja, hogy állítsák vissza az egyszintű érettségit - a vizsga jelentsen valódi kihívást a diákoknak, és a ténylegesen megszerzett tudást mérje. A párt a felsőoktatásba jutáshoz kötelező, központi felvételit írna elő az adott képzési szaknak megfelelő tantárgyból. A felvételi mentesség megmaradna az arra legérdemesebb diákoknak.

A kétszintű érettségit 2005-ben vezették be. Az elmúlt három évben azonban nem váltotta be a hozzá fűzött korábbi reményeket, mert az emelt szintet a diákok elenyésző része - idén tantárgyanként alig kétezer tanuló - választotta. A középszintű érettségi minősége pedig ezzel párhuzamosan jelentősen romlott - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!