Magyarország

2008.06.04. 15:22

Kivárjuk

<p>Miként is gondolhatta komolyan a volt miniszter, hogy Mari néni majd elégedetten dörzsöli össze a kezét a hír hallatán, miközben egyre romló állapotban várakozik a sorára hónapokon át?!... <EM>Szalóczi Katalin jegyzete</EM></p>

Ismét a várólistákon a figyelem. Végre nem olyan apropóból, hogy, hurrá, nyilvánossá lettek az interneten. Miként is gondolhatta komolyan a volt miniszter, hogy Mari néni majd elégedetten dörzsöli össze a kezét a hír hallatán, miközben egyre romló állapotban várakozik a sorára hónapokon át?!

Az adatgyűjtés azért nem volt fölösleges, legalábbis az új miniszter számára, aki máris javaslattal élt a várakozás csökkentésére.

Várólista akkor keletkezik, ha egy beavatkozás elvégzéséhez a feltételek nincsenek szinkronban. Az egyik az igény, vagyis a beteg (mondjuk a maga protézisre váró csípőjével). A másik az orvos, asszisztencia, műtő, eszköz (transzplantáció esetén akár megfelelő szerv). A harmadik a műtéti költségek fedezete, illetve az elosztás módját meghatározó finanszírozás.

A jelenlegi rendszerben a két utóbbi korlátozza az ellátható betegek számát. Orvos, eszköz nemigen lesz több, s a zárt kasszába sem igen kerül több forrás, bár a tartalékok némi rugalmasságot csempészhetnek a rendszerbe. Az új miniszter azonban más szempontok szerint használná a forrásokat, mint az előző. A finanszírozási korlátok enyhíthetők, sőt, talán még az igény is, ha az ellátók nem kényszerülnek fantom betegekkel, ellátásokkal torzítani a valós adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!