Magyarország

2008.06.03. 07:58

Kevés fizetett szabadság jut a magyarnak

<p>Több a munkaidő és kevesebb a fizetett szabadság Magyarországon mint a legtöbb uniós országában.</p>

A munkáltatók ráadásul gyakran csak papíron adják ki a fizetett szabadságot a dolgozóknak - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

A lap 2006-os adatai alapján az új uniós tagállamoknál az átlag éves munkaidő 1809,6 óra, a régieknél 1701,8 óra, itthon 1856 óra. Az arányok az Eurostat újabb felmérései szerint is változatlanok. A fizetett szabadság ennek ellenére itthon kevesebb: Magyarországon 20 nap az éves alapszabadság, de Franciaországban például 25, Németországban 29, Hollandiában 30 szabad munkanap jár. A sok uniós országban ráadásul több a munkaszüneti nap is. A lap összeállításából az is kiderül, hogy Magyarországon 2008 első negyedévében ugrásszerűen megnőtt a munkaidővel kapcsolatos szabálysértések száma is.

Sok munkáltató nem, vagy csak papíron adja ki az éves szabadságot, gyakran túllépik a törvényes munkaidőt is. A szabadságot általában pénzzel váltják meg a cégek, pedig erre nem lenne lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!