Magyarország

2008.05.11. 18:59

A miniszter dönthet a szárnyvonal-bezárásról

<p>Az új vasúti törvény tervezete szerint a veszteséges vasúti szárnyvonalak bezárását már nem a gazdasági tárca, hanem a személyszállítást végző MÁV-Start kezdeményezhetné, de a döntés joga a miniszteré lenne.</p>

Ha tovább működtetik ezeket a vonalakat, a veszteséget a minisztériumnak kell kifizetnie - hangzott el az RTL Híradóban vasárnap.

Tavaly 38 veszteséges szárnyvonalat terveztek bezárni, ez ellen sztrájkkal is tiltakoztak a vasutasok. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium végül úgy döntött: haladékot ad, és januártól mégsem zárja be az érintett mellékvonalakat, de tizenkettőt idén május végén mégis leállítottak volna. A tárca új vezetői végül ezt is elhalasztották, az év végéig, vagyis addig mind a 38 vonalon járnak a szerelvények.

Az új vasúti törvény tervezete szerint júliustól már a MÁV-Start kérhetné a minisztertől, hogy ne kelljen utasokat vinnie a veszteséges vonalakon. Ha viszont a miniszter tovább közlekedteti a vonatokat, akkor a tárcának kellene fizetnie a vasúttársaság veszteségét.

A MÁV-Startnál azt mondták: még nem döntöttek arról, kérik-e valamelyik szárnyvonal bezárását. Egyelőre nem tudnak konkrét, megalapozott javaslatot tenni arra, hogy a törvény hatályba lépése után milyen változtatással élne, ha élne, a MÁV-Start - fogalmazott Balogh-Fazekas Anita szóvivő. A törvényjavaslatról a tervek szerint még tavasszal dönt az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!