Magyarország

2008.03.16. 18:57

Veszélyben az idei termés a lehűlés miatt

<p>Indokolt az aggodalom a mezőgazdaságban a közelgő lehűlés miatt. A tavalyi gyümölcstermést a mostanihoz teljesen hasonló időjárási helyzet tette tönkre.</p>

Idén is korán érkezett az enyhe léghullám, amitől megindult a nedvkeringés a korai gyümölcsfajtákban. Ilyenkor a növények rendkívül érzékenyek. A hideghullám hétfőn érkezik.

Várható, hogy 5-7 Celsius fokkal visszaesik a nappali hőmérséklet, és éjszakai fagyokra kell számítani. Főleg a kajszi, az őszibarack, a szamóca és a mandula kerülhetnek veszélybe. Ha a bibék elfagynak, termésre sem lehet számítani - mondta a Független Hírügynökségnek Bálint György, kertészmérnök, azaz Bálint gazda.

A hét első felében hajnalban fagypontig süllyed majd a hőmérő higanyszála, sőt, az északkeleti országrészben -4 foknál is hidegebb lehet. Török László, meteorológus a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy helyenként hózáporok is előfordulhatnak majd, nagyobb havazástól viszont nem kell tartanunk.

A "korán ébredő" növényeknél már elindult a nedvkeringés - mondta Bálint György. Ez a hőmérsékleti csökkenés nagyon nagy károkat tud okozni a termésben. Különösen a mandula, a szamóca, a kajszi-, és őszibarack van veszélyben - mondta a kertészmérnök.

Az alma, körte, szilva, cseresznye és meggy termés egyelőre megmenekül. Egyrészt azért, mert jobban elviselik a hőmérséklet-ingadozást. Másrészt pedig még nincsenek abban a vegetációs állapotban, mint például a barack.

A tavaszi fagy ellen már nemigen lehet védekezni. Télen még lehetett volna óvintézkedéseket tenni, méghozzá a fák törzseinek bemeszelésével.

Ezt a módszert külföldön széles körben alkalmazzák, de hazánkban nehezen lehet a termelőket rávenni a festésre - tudtuk meg Bálint gazdától. A mészréteg attól óvja a növényeket, hogy a szövetek idejekorán felmelegedjenek . A virágzást így 1-2 héttel lehet késleltetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!