Magyarország

2008.03.10. 19:52

Legfelsőbb Bíróság: az önkormányzatok buzdíthatnak népszavazásra

<p>A Legfelsőbb Bíróság szerint az önkormányzatok népszavazást népszerűsítő tevékenységéről nem dönthet az Országos Választási Bizottság (OVB), így a testület nem is tilthatja be azt.</p>

Ezzel megváltoztatták az OVB korábbi döntését, amely törvénysértéssel vádolta a józsefvárosi önkormányzatot.

A nyolcadik kerületi önkormányzat szabad demokrata polgármestere korábban azért támadta az általa vezetett jobboldali többségű képviselőtestületet, mert népszavazásra buzdítottak. Csécsi Béla szerint a népszavazásról szóló hirdetmények alkalmasak voltak a választók befolyásolására. Ezért az OVB-hez fordult, a bizottság pedig azt állapította meg, hogy a képviselőtestület megsértette a választási törvényt.

Ezután Kocsis Máté fideszes alpolgármester a határozat miatt a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult. Az LB hétfői végzésében megváltoztatta az OVB döntését. Az indoklás szerint a költségvetési szervek - így az önkormányzatok - nem tartoznak a választási eljárási törvény hatálya alá, így az OVB nem rendelkezhet róluk. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok végezhetnek népszavazáson való részvételre felhívó tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!