Magyarország

2008.03.14. 13:35

Az MSZP is szigorítana az utcai rendbontások miatt

<p>Az MSZP is szigorúbban büntetné a súlyos utcai rendbontások elkövetőit, Bárándy Gergely országgyűlési képviselő pénteken benyújtotta a Büntető Törvénykönyvhöz a garázdaság módosító javaslatát - jelentette be a politikus.</p>

Eszerint három évig tartó szabadságvesztés lenne kiróható arra, aki fegyveresen vagy felfegyverkezve követi el a garázdaságot. Ezzel kapcsolatban Bárándy elmondta, hogy nem szükséges lőfegyver ehhez a minősítéshez, vagyis a közbiztonságra veszélyes bármilyen eszköz, vagy akár egy kitépett utcatábla-oszlop is fegyvernek tekinthető.

Egy másik módosítás értelmében öt évig maradhatna börtönben az, akinél a garázdaság során legalább két elkövetési módot egyszerre állapítanak meg a csoportos elkövetésből, a köznyugalmat súlyosan megzavaró magatartásból, valamint a fegyveres vagy felfegyverzett módszerből.

Bárándy elmondta, hogy indítványuk már korábban elkészült, de több ponton szerették volna megváltoztatni a Btk.-t, ezért vártak eddig. Most azonban, hogy Rogán Antal, Budapest V. kerületének fideszes polgármestere is kezdeményezte a büntető szabályok szigorítását, ennek kiegészítéseként beterjesztették indítványukat.

Rogán Antalnak a héten az országgyűléshez benyújtott javaslata a rendezvények megzavarását, és a rongálást büntetné közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, illetve a rongálással okozott kár függvényében több éves szabadságvesztéssel. A politikus mellékbüntetésként kitiltaná a szabályos utcai demonstrációkból azokat, akik korábban randalíroztak. Elképzelhető, hogy az MSZP támogatni fogja Rogán javaslatatát - mondta Bárándy. Ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökség kérdésére egyetértett azon véleménnyel, amely szerint az olyan büntetések, mint amilyen például a kitiltás egy kerületből, szinte ellenőrizhetetlen és betarthatatlan.

Szerinte a gyülekezési törvényt is meg kellene változtatni, eltörölni azt a lehetőséget, hogy ugyanarra a helyszínre egyazon időpontra többen is bejelenthessenek megmozdulást. Korábban már szerették volna módosítani a kétharmados törvényt, de a Fidesz elzárkózott ez elől. Bárándy Gergely bízik abban, hogy Rogán Antal indítványa elmozdulást jelez a Fidesz álláspontjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!