Magyarország

2007.12.13. 15:52

Évet értékel Demszky Gábor: oktatás, egészségügy, kultúra

<p>A főpolgármester szerint Budapest oktatási, egészségügyi és kulturális szempontból is, a nehézségek ellenére, sikeres évet zárt - mondta Demszky Gábor első évértékelő tematikus sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.</p>

Az oktatás kapcsán Demszky elodázhatatlannak tartja a szakképzés reformját, hiszen a létező struktúra szerinte nem felel meg az igényeknek.

A főpolgármester kiemelte: 8 év alatt összesen 28 százalékkal kevesebben jártak a főváros által fenntartott 128 oktatási intézménybe, ez összesen 16 ezer üres férőhelyet és rengeteg párhuzamosságot eredményezett. Éppen ezért volt szükség 19 iskola jogutóddal történő megszüntetésére, valamint 2,2 milliárd forintos beruházással két Térségi Integrált Szakképzési Központ (TISZK) létrehozására.

Az egészségügyben Demszky kiemelte, hogy a reform állami előírásait a fővárosnak is teljesítenie kellett, viszont igyekeztek a "reform vadhajtásait" megnyesni.

A főpolgármester elmondta: éppen ezért akarja a főváros integrálni a három budai kórházat (Szent János, Szent Margit és a Budai Gyermekkórház). Demszky Gábor szerint az alapvető cél, hogy a főváros által jelenleg működtetett 14 kórház és 3 gyermek szakkórház a lehető leghatékonyabban és leggazdaságosabban lássa el a betegeket.

A jövő évben ezért összesen 6,4 milliárd forintból folytatódik a Szent Imre és az Uzsoki utcai Kórház felújítása is.

A főpolgármester a kultúra területén kimagasló eredménynek tartja, hogy idén 1,6 millió nézője volt a 14 budapesti színháznak, ami 86 százalékos látogatottságot jelent.

Demszky Gábor megjegyezte ugyanakkor, hogy évi 10 milliárd forintba kerül a rendszer fenntartása. Éppen ezért a városvezető a novemberben elfogadott új színházi koncepcióban látja a megoldást, amely normatív finanszírozási rendszert és új gazdálkodási struktúrát állítana fel, emellett a főpolgármester nem tett le a színházi igazgatói posztok pályáztatásáról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!