Magyarország

2007.12.24. 16:30

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ - 2007. május

<p>Fontosabb belföldi hírek 2007 májusából.</p>

LÉGVÁR-BALESET BUDAPESTEN

3 gyerek és 4 felnőtt sérült meg Budapest XVIII. kerületében, egy céges rendzevényen, amikor a szél felkapott egy felfújható ugrálóvárat. Egy 8 éves kisfiút válságos állapotban vittek kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta, két nap múlva életét vesztette.

SÍRGYALÁZÁS

Ismeretlen bűnözők meggyalázták Kádár János és feleségének sírját Budapesten, a Fiumei úti temetőben. Feltörték a néhai politikus koporsóját, és elvitték a csontok egy részét, valamint felesége urnáját. Sem a földi maradványok, sem a tettesek nem kerültek elő azóta sem.

TÚSZEJTÉS A SZÉNA TÉREN

Fegyveres férfi ejtett túszul több embert egy budapesti bankfiókban, a Széna téren. A kommandósok több mint másfél óra után bementek az épületbe, és agyonlőtték a 40 éves túszejtőt. A lövöldözésben két ügyfél is megsérült. A túszok között volt Nánási László, a Független Hírügynökség munkatársa is, akit még a lövöldözés előtt kiengedett a rabló a bank épületéből több emberrel együtt. Később kiderült, hogy a helyszíneléskor több százezer forintot emelt el az egyik rendőr. A férfi ellen eljárást indítottak, lefokozták, felfüggesztett börtönre ítélték, és elbocsátották.

ZSANETT-ÜGY

Egy 21 éves nő azt állította, hogy rendőrök erőszakolták meg május 4-én Budapesten egy félreeső utcában, miután igazoltatták a Múzeum körúton. Az ügyben érintett öt rebiszes rendőrt május közepén őrizetbe vették, tagadták a vádakat. Az eset nagy felháborodást keltett. A rendőröket később szabadon engedték. A Fővárosi Főügyészség decemberben bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az állítólagos nemi erőszak ügyében. A lány ügyvédje panasszal élt emiatt.

ÚJABB MINISZTERI ESKÜ

Május 7-én tett esküt a parlamentben az új környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A szabad demokrata Fodor Gábor Persányi Miklóstól vette át a posztot, akit később újra a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatójává neveztek ki.

OMBUDSMANOK: EGY POSZT MEGSZŰNT, EGY ÚJAT LÉTREHOZTAK

Az Országgyűlés megszüntette az állampolgárok jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztját. Helyette novemberben új biztosi posztot hoztak létre, a jövő nemzedékekért felelős ombudsmanét.

ÉHEZŐ CSALÁD

Éhenhalt egy családos asszony Óbudán. 2 éves kislányát és férjét válságos állapotban vitték kórházba, ők is hetek óta éheztek már, amikor a rendőrök rájuk találtak lakásukban. A család jó anyagi körülmények között élt. Az apa és gyermeke felépült, de azóta sem derült ki, pontosan miért nem vettek magukhoz ételt. Az apa ellen eljárást indítottak.

ZSANETT- ÜGY: MENESZTETT RENDŐRI VEZETŐK

A Zsanett-ügy és más rendőrségi botrányok miatt a miniszterelnök menesztette Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt. Felmentését kérte Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Dobozi József, a REBISZ parancsnoka is. Gyurcsány Ferenc még májusban Takács Albertet jelölte igazságügyi és rendészeti miniszternek, Bencze Józsefet pedig országos rendőrfőkapitánynak.

ÁFACSALÓ MINISZTER?

Állítólag feketén rendezte egy étteremben saját rendezvénye költségeit az egyik miniszter - legalább is erről írt májusban a Manager magazin. A cikk szerint a politikus asszisztense arra kérte a vendéglátóhely tulajdonosát, hogy ne állítsanak ki számlát a költségekről, egymás között rendezzék el az ügyet, így nem kell áfát fizetni. Az MDF többször is kérte a miniszterelnököt és a kormány tagjait, nevezzék meg az érintett tárcavezetőt, vagy pedig kérjenek helyreigazítást, ha nem történt meg az áfacsalás. Meg nem erősített sajtóhírek szerint Kóka Jánosról van szó, ő azonban ezt cáfolta. Azóta sem derült ki, mi az igazság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!