Magyarország

2007.12.14. 12:29

Számlák a selejtben

<p>Érdemes figyelni: jövő januártól nem használható a régi számlatömb.Év végén nemcsak az óévtől búcsúzunk, hanem a most használatban lévő számlatömböktől is.</p>

Január elsejétől ugyanis csak az adóhatóság által kiadott, 12 jegyű sorszámmal ellátott tömböket lehet forgalomban tartani. A megkezdett nyomtatványtömbök idén még maradhatnak, de december 31-ig le kell zárni őket, a fel nem használtakat pedig utólag is ellenőrizhető módon, bizonylattal alátámaszthatóan 2008. január 31-ig selejtezni kell.

- A lezárás és a selejtezés csak a szigorú számadási számlákra és nyugtákra vonatkozik - mondta Tóth Gábor, az APEH Észak - alföldi Regionális Igazgatóságának szóvivője. Ez azt jelenti, hogy a bizonylattömbökről fajtánként külön-külön nyilvántartást kell készíteni. Ebben fel kell tüntetni a nyomtatvány jelét és számjelét, a beszerzésről szóló számla számát és annak teljesítési idejét, a tömbök sorszámát, valamint a használatbavétel és a selejtezés idejét - tette hozzá a szóvivő.

A vállalkozásoknak egy év felkészülési idejük volt az átállásra, s bár elég idő állt rendelkezésre, elsősorban a kisebb forgalmú, kevesebb számlát kiállító cégeknek lesz nehezebb váltani. Ám figyelni mindenkinek érdemes: a szabálytalanul nyilvántartott, vagy lejárt bizonylat nem minősül adóigazgatási azonosításra alkalmasnak, így nem fogadhatók el az Áfa törvényben definiált számlaként, egyszerűsített számlaként, vagy nyugtaként. A régi nyugták januártól tehát nem érnek semmit, így a könyvelők sem tudnak vele mit kezdeni. Kivételt képez ezalól a számlázóprogram segítségével készült számla, valamint a sorszám nélküli nyugta, ilyen például a vizitdíj befizetéséről szóló bizonylat is.

A nyomtatványgyártók már fel vannak készülve a váltásra, hiszen az év elejétől csak az APEH által kiadott sorszámmal rendelkező számlákat állíthatnak elő. Az sem valószínű, hogy csalások eszközévé vállhat az új számlatömb: hiába valós a nyomtatvány, ha fiktív az adattartalma.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!