Magyarország

2007.12.19. 06:10

Postaládánkból: Ha drágább, több lesz belőle?

<p>Nyíregyháza - Érthetetlennek és felháborítónak tartom azt az állapotot, ami az árak körül kialakult. Naponta szembesülök vele, hogy egyik pillanatról a másikra, 80-100 forintokkal is többe kerül például egy-egy áru.</p>

Szeptemberben még 129 Ft volta az étolaj és 119 a kenyér. Ma már 400 az olaj és 239 a kenyér. És közben riogatnak, hogy még mennyi lesz. Talán önmérsékletet kellene tanúsítani minden oldalról, úgy a boltoknál, mint a termelőknél. Hol van már az, hogy tisztességgel, hosszútávon meggazdagodni?

Ez a „politika” nem erről szól. Nem gondolom, hogy csak azért, mert állítólag kevés búza termett, naponta kell emelni az élelmiszerek árát. Ha drágább, több lesz belőle? Ugye, hogy nem! Akkor az egész csak spekuláció.

Éveken át azt hallottuk, mennyi a tartalék gabona, milyen sok van készleten. Akkor tessék most ezt elővenni! Egy jó gazda így tesz. Érdekes módon, amikor bő volt a termés, akkor sem ment le a kenyér ára. Sőt, akkor is emelkedett. Miért van az, hogy egyes (olcsóbb) termékek - pl. repce olajok - eltűntek a pocokról? Régen is volt eső, fagy, tél, hó és meleg is. Akkor sem a gazda határozta meg az időjárást. Akkoriban pedig kézzel arattak, 40 fokos melegben. Tiszta szívből tették ezt, hogy jusson kenyér az asztalra falun és városon egyaránt.

Vajon kik azok, akik az árakat diktálják? Elgondolkodtak-e azon, hogy mennyi jut a nagy családok, vagy a kisnyugdíjasok asztalára? Hiába vannak adatok a szegénységre. Meg lehet-e élni egy családnak havi 24 ezer forint jövedelemből, egy ledolgozott élet után 50 ezer forint nyugdíjból? Úgy gondolom, minden embernek joga van a tisztességes munkához, és a tisztességes fizetéshez, hogy ebből el tudja tartani a családját. Sajnos ez nálunk nem működik. Mi a legek országa lettünk: az Unión belül a legdrágábbak vagyunk, a legtöbb adót fizetünk, s a legkevesebbet keressük. Ez utóbbi senkinek sem tűnt még fel? Először a fejekben kellene rendet teremteni, megbecsülni a magyar, a munkásembert, a gyermeket, a szülőket, a nyugdíjasokat!
Kiss Józsefné

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!