Magyarország

2007.12.06. 13:43

A Vörösmarty teret szállták meg az ellenőrök

<p>A fővárosi Vörösmarty téren lévő karácsonyi vásárt vették célba csütörtökön a szakemberek, négy hatóság ellenőrzi az árusokat egész nap a csillagszóró hadművelet keretében.</p>

A kora délutáni órákig már találtak feketemunkást és lejárt szavatosságú saslikot, illetve több szappannal is gond volt. A két hete indult csillagszóró hadműveletnekköszönhetően közben már 250 milliós bírságot szabtak ki és 100 milliót érő kifogásolt terméket foglaltak le.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárban ellenőriznek csütörtökön napközben négy hatóság ellenőrei, a kormány által indított csillagszóró hadművelet keretében. A téren kint lévő árusokat az APEH munkatársai, munkaügyi felügyelők és két hatóság élelmiszer-ellenőrei vizsgálják, hogy rendben van-e a kínált termékük és dolgozóikat a szabályok szerint foglalkoztatják-e.

Hajós Ádám, a főváros és Pest megye főállatorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az élelmiszerellenőrök eddig pecsenyesütőket vizsgáltak. Kettőnél volt gond: az egyik helyen lejárt szavatosságú, nyolc kilónyi fagyasztott saslikot találtak, a másik helyen pedig hiányoztak a hűtő és a sült étel hőfokát ellenőrző hőmérők.

Az APEH szakemberei is találtak már problémát: az egyik árusnál 100 darab körömvirág szappannak nem tudták igazolni a származását, illetve felmerült a gyanú, hogy engedélyek nélkül állították elő azokat.

Az Országos Munkaügy és Munkavédelmi Főfelügyelőség a kora délutáni órákig hét céget és 28 dolgozott ellenőrzött. Két feketemunkást találtak, akiknek nem volt kitöltve a munkaügyi kiskönyve, tehát szabálytalanul voltak foglalkoztatva.

A kormány hét hatóság közös együttműködéseként november 22-én indította el a csillagszóró hadműveletet. Budai Bernadett kormányszóvivő emlékeztetett, hogy a karácsonyi és szilveszteri időszakban az emberek kiszolgáltatottabbak mint máskor, hiszen mindenki ajándékokat és élelmiszereket vásárol. Emellett pedig a dolgozókra is figyelni kell, hiszen sokan vannak, akiknek ebben az időszakban is munkába kell állniuk.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt két hét eredményei bíztatóak, de egyben vissza is igazolták azt, amiért a razziát elindították.

Eddig körülbelül 4500 ellenőrzést végeztek a szakemberek: a kiszabott bírság eléri a 250 millió forintot, a különféle okok miatt lefoglalt áruk összértéke pedig csaknem 100 millió forint. Budai Bernadett kiemelte, hogy csak a munkaügyi felügyelők az elmúlt két hétben ezer feketemunkást füleltek le.

Kapcsolódó anyagok:

  • Hét szervezet indít év végi ellenőrző akciósorozatot
  • Fogyasztóvédelmi ellenőrzés
  • Piacokat és strandbüféket ellenőriztek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!