Magyarország

2007.12.07. 22:27

A nemzet robotosai - vállalkozók reflektorfényben

<p>Budapest - A jubileumi Prima Primissima Díj Gála előtt egész napos gazdasági fórumot tartanak Budapesten. <dia width="850" height="630" alt="A nemzet robotosai - vállalkozók reflektorfényben 2007.12.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_nemzet_robotosai___v_llalkoz_k_reflektorf/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A nemzet robotosai - vállalkozók reflektorfényben 2007.12.07." /></a></dia></p>

21:30: Késő estébe nyúló gálán adták át a 2007. évi Prima Primissima díjakat.

A győztesek:

Magyar irodalom: Tandori Dezső író, műfordító
Magyar színház- és filmművészet: Lukács Sándor színművész
Magyar képzőművészet: Schrammel Imre keramikus
Magyar tudomány: Glatz Ferenc történész, akadémikus
Magyar oktatás és köznevelés: Hankiss Elemér szociológus
Magyar építészet és építőművészet: Finta József építész
Magyar sajtó: Rangos Katalin újságíró
Magyar népművészet és közművelődés: Jankovics Marcell filmrendező, művészettörténész
Magyar zeneművészet: Perényi Miklós gordonkaművész
Magyar sport: Egerszegi Krisztina úszó

Közönségdíj: Magyar Állami Népi Együttes

Mivel ez volt az 5., jubileumi díjátadás, Demján Sándor az évforduló alkalmából korábbi díjazottak is elismerésben részesített.
Jubileumi Prima Primissima díjat kaptak:
Bánki András újságíró
Novák Ferenc koreográfus
Kocsis Zoltán zongoraművész
Szabó István filmrendező
Törőcsik Mari színművész

15:00: Erőt mutató vállalkozók

A VOSZ 2007. évi munkájából sajtóbeszélgetésen villantott fel néhány fontos elemet Dávid Ferenc főtitkár. Kiemelte: az elvárt adó alkotmányossági felülvizsgálata végül a szervezetnek adott igazat, bár amolyan "egyik szemem sír, a másik nevet" eredménnyel járt.

Az Alkotmánybíróság eltörölte az elvárt adót, de a vállalkozók megkapták helyette minimáladót.
Ugyancsak eredményesen léptek fel az őszi adótárgyalásokon a "kis adók" csomagját érintő kérdésekben, hiszen a kormány adóösszevonási tervei adónövekedéssel jártak volna. Ezt végül a parlament nem szavazta meg, ami azért is jelentős, mert könnyen járhatott volna a magyar szakképzési rendszer szétverésével - emelte ki Dávid Ferenc.

Az eddigi eredményeket nézve azon kell elgondolkodni: milyen erős lenne egy egységes munkáltatói, munkaadói érdekképviselet. A VOSZ-on nem múlik egy ilyen összefogás - hangsúlyozta ezt már Csányi Sándor elnök.

A nap során, majd a késő esti órákban kihirdetett Prima Primissima Díjról elmondta: az elmúlt öt évben növekvő rangú elismeréssé vált, s külön öröm, hogy idén először valamennyi megyében átadták a helyi Prima Díjakat. Ez a kisebb-nagyobb közösségek értékteremtését és azok elismerését szolgálja.

Sok lemondás, de megérte

Sok-sok munka, lemondás, alázat - de megérte! Így fogalmazott a díj átvételét követően a Kelet-Magyarországnak Csekő Sándor és felesége, Csekő Sándorné a Művészetek Palotájában elmondták még: fontos a vendégek és a szakma szeretete - hiszen ők maguk is úgy kezdték a vállalkozást 27 évvel ezelőtt, hogy nagyon szerették a jó fagyit, de nem volt kapható a környéken. Azóta minden évben építettek, fejlesztettek valamit, míg eljutottak a mai szintre.

12:30: Felzárkózási válságban az ország
A Vállalkozók Napja alkalmából rendezett gazdasági fórumon az egymást követő előadók a magyar gazdaság pillanatnyi helyzetét és jövőképét igyekeztek értékelni.

Lucz Zoltánné: Pénzügyminisztérium Jövedelemadók Főosztály vezetője:
A kormány számára fontos, hogy az üzleti környezet fokozatosan javuljon, a konvergencia-program jegyében, erre tekintettel a GDP-arányos adóelvonás csak 0,1 százalékponttal csökkenhet. Vállalkozói kezdeményezésre született döntés a tőzsdére lépés ösztönzéséről, és a jövő évi intézkedések közül több is tükrözi az együttműködési készséget. Ilyen az is, amely szerint az adózás előtti eredmény 25 százaléka helyett 50 százalék tartható meg illetve vihető át jövő évi fejlesztésre. Csökkennek a különböző adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségek.

Kállay László, Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Vállalkozásfinanszírozási Főosztály vezetője:
Mivel lehet dinamizálni a gazdaságot ma Magyarországon? 1997 óta végeznek felmérést a vállalkozói körökben, akadályozó tényezőként első helyre a magas adó és társadalombiztosítási terheket jelölik meg. Ehhez párosul a labilis, túl gyakran változó jogszabályi háttér. Ezek a piaci problémákat is megelőzik a magyar vállalkozók megítélésében. Ezt mindenképpen komolyan kell venni a honi gazdaságfejlesztési programok előkészítésében, támogatások felhasználásában.

Kádár Béla, akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke:
Megfordítható-e a jelenlegi államháztartási szemléletmód, s vállalkozásélénkítővé formálható-e?
Magyarország a Luxemburg után 2. a legnyitottabb ország Európában az árumozgásban, vagyis nagy a függősége a nemzetközi, világgazdasági folyamatoktól. A globalizáció következtében olyan verseny szereplőjévé, elszenvedőjévé vált, amelyben a belső gazdasági-társadalmi átalakításának rugalmatlansága, késedelme folyamatosan konfliktusok forrásává válhat. A világgazdasági erőtér eltolódik Ázsia irányába.

A magyar felelős politika mint a reflektorfénybe került őz: csak a választási célokra szögezi tekintetét, szinte megbűvölten. Közben elfeledkeznek arról, hogy a jövedelemszerzés és felhasználás egyensúlya felborul.

A vállalkozói élet missiója: Magyarországon olyan társadalmi nyomás kialakítása, amely a hosszú távú fejlődés feltételeit teremti meg.
Matolcsy György, a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet igazgatója:
Magyarország legnagyobb kockázata, hogy nem egyszeri a megtorpanás, hanem felzárkózási válságba kerül, beszorul az EU átlagos fejlettségi szintje alá. Alapvetően másképen kellene a magyar gazdaságot irányítani. Gyenge a mikro-, kis- és középvállalkozói szféra, miközben a multinacionális közeg erős â013 nincs híd a kettő között. Újra adósságcsapdában vergődünk: 2002 óta 3000 Mrd Ft-al növekedett az államadósság állománya, 2000 Mrd Ft szarvashibák miatt.

Jövőkép kell: legalább 2025-ig szólóan, alapozva a magyar adottságokra, értékekre, benne kiemelten a humán erőfejlesztésre. S éppen ez a baj a jelenlegi gazdasági fejlesztési tervekkel: nem emeli ki a kis-és középvállalkozásokat illetve a szellemi potenciált.

Euró bevezetése: egy rossz gazdasági irány 2002-től és az euró bevezetése elszállt. Ha ez nincs, Szlovéniával együtt 2007-ben Magyarország is bevezethette volna, s élvezné annak számos előnyét. A konvergencia-program nem oldj meg azt problémát.

Valós adóreformra lenne szükség, a terhek csökkentésével, akár a forgalmi adózás növelésével, hogy kiegyensúlyozza a kiesést. S legfőképp mielőbb be kell fejezni a szellemi polgárháborút!

11:03: Kiss Péter kancelláriaminiszter azt emelte ki, hogy a gazdasági-társadalmi reformok elindításában jelentős szerepet játszottak a vállalkozók, véleményeiket, javaslataikat igyekeztek beépíteni a döntésekbe. Azt kérte: a hazai vállalkozói élet képviselői vegyenek részt a reformfolyamat menedzselésében is.

Ezt követően a 2007. Év Vállalkozója Díjak átadására került sor. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Csekő Sándor és Csekő Sándorné (Csekő Kávéház, Nyírbátor) valamint Tóth Attila (Dentart Kft., Nyíregyháza) vehette át az oklevelet  Veres János pénzügyminisztertől.  

10:35: - A vállalkozók a nemzet robotosai, az ő befizetéseikből, adójukból kapja fizetését a tanár, az orvos és a miniszter - jelezte bevezetőjében Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, megnyitva ezzel a Vállalkozók Napja egész napos rendezvényét Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A rendezvényen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vállalkozói is képviseltetik magukat, közülük néhányan magas elismerés előtt állnak.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!