Magyarország

2007.11.28. 08:28

Veszélyben a Gripen-program

<p>Veszélybe került a Gripen vadászgépek kiképzési programja, mert kevés az üzemanyag, így keveset gyakorolhatnak a pilóták - írja a Magyar Nemzet.</p>

A magyar légtér védelmét most ellátó orosz MIG-29-eseket 2009 januárjában váltanák fel a svéd repülők, ám ezt megnehezíti, hogy a Gripenek a 2007-re tervezett

repülési idő alig 70-80 százalékát tudják teljesíteni.

A felhasználható kerozin mennyiségét a Honvédelmi Minisztérium előre meghatározza, az üzemanyag azonban sok légibázison már nyár végére elfogy a tapasztalatok szerint.

A pilóták így kénytelenek visszafogni repüléseiket, hogy egész évben gyakorolhassanak. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a svéd gépek augusztus 20-i ünnepi kötelékrepülése és az ehhez tartozó gyakorlás több tucat órával csökkentette a rendelkezésre álló időkeretet - írja a lap.

HM:Nincs veszélyben a Gripen program

A Gripen repülőgépek kiszolgálása zavartalan. A repülőgép-vezetők kiképzése, a kiképzési programnak megfelelően, zavartalanul folyik. Teljesen valótlan az az állítás, hogy bármilyen üzemanyag-ellátási probléma veszélyeztetné a Gripen repülőgépeken folyó kiképzést és a pilóták felkészítését. Így reagált a honvédelmi tárca a Magyar Nemzet szerda reggel megjelent cikkére.

A honvédelmi tárca közleményében hangsúlyozza, hogy Honvédelmi Minisztérium minden feltételt biztosított és biztosít ahhoz, hogy a Gripen repülőgépeken folyó kiképzés zavartalanul folyhasson. A tárca külön figyelmet fordít az üzemanyag beszerzésre és annak folyamatos biztosítására és megfelelő tartalékképzésre is, ezzel garantálva a kiképzési feladatok zökkenőmentes végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!