Magyarország

2007.11.28. 14:34

Díszpolgárát gyászolja Pócspetri

<p>Pócspetri - Ember Judit műveiben egyszerre kapott hangsúlyt az izgalmas oknyomozás, valamint a filmjeiben szereplő egyszerű emberekkel való bensőséges, mélyen együtt érző kapcsolata.</p>

Hosszan tartó súlyos betegség után november 15-én, 72 éves korában elhunyt Ember JuditBalázs Béla-díjas filmrendező, kiváló művész, a magyar dokumentumfilm különleges nagy alakja, a Pócspetri dokumentumfilm rendezője, Pócspetri község díszpolgára.

Temetése december 2-án, vasárnap 11 órakor lesz a Rákoskeresztúri (X. kerület, Kozma utcai temetőben.)

Ember Judit 1935. május 16-án született Abádszalókon. Az ELTE magyar-történelem szakán szerzett diplomát (1959), 1964-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója. 1968-tól a MAFILM munkatársa. Egyik alapítója volt a Fekete Doboz videó-folyóiratnak. Filmes munkásságának fókuszában a történelem és a politikai tabutémák állnak. Dokumentumfilmjei közül többet is betiltottak. Műveiben egyszerre kapott hangsúlyt az izgalmas oknyomozás, valamint a filmjeiben szereplő egyszerű emberekkel való bensőséges, mélyen együtt érző kapcsolata. A nehéz időkben is kitartott a sérelmet szenvedők igazsága mellett. Szinte minden alkotása felér egy társadalomtudományi – művészeti esettanulmánnyal. 1989-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, elnyerte a 21. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes díját, a Magyar Film-és Tévékritikusok díját 1990-ben. Munkásságát Nagy Imre-emlékplakettel és a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el 1998-ban. 2002-ben a 33. Magyar Játékfilmszemlén Életmű-díjat, 2004-ben kiváló művész címet kapott.
Ember Juditot Pócspetri Község és Budapest XIII. kerületi önkormányzatok díszpolgárrá avatták.
Ember Judit emlékét kegyelettel megőrzi Pócspetri lakossága, a helyi önkormányzat és a helyi római katolikus egyházközség. A település, az önkormányzat és az egyházközség a budapesti temetéssel majdnem egy időben, december 2-án 10.15 órakor a pócspetri római katolikus templomban Pásztor Károly plébános atyával szentmise keretében vesz búcsút Ember Judittól, s a gyászmisére várják mindazokat, akik ismerték, tisztelték és szerették a filmrendezőt.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!