Magyarország

2007.10.31. 06:09

Megéri hosszútávon gondolkodni!

<p>Nyíregyháza - Nem kevés kiadás egy ház külső szigetelése és terasszal való bővítése, de a befektetés kincset érhet a fűtési szezonban! A konkrét munkafázisok kulisszatitkaiba Lakatos Attila avatja be olvasóinkat. <dia width="850" height="630" alt="Megéri hosszútávon gondolkodni! 2007.10.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Meg_ri_hossz_t_von_gondolkodni__2007_10_31_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Megéri hosszútávon gondolkodni! 2007.10.31." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Takarekoskodas_%28sz%29epitkezessel.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

Néhány hónapja, a nyári kánikula idején úgy döntöttem, felújítom, s kibővítem a házamat. Jól tudtam, hogy csak addig nyújtózkodhatom, amíg pénztárcám takarója ér, így első lépésként költségvetést készítettem egy szakember bevonásával.

Tételesen felsoroltam terveimet, elképzeléseimet, úgymint a lakás külső hőszigetelése és bepucolása, egy kis terasz építése a szabadba nyíló bejárati ajtó elé, valamint egy szolid kerítés kivitelezése. Minden pont mellé egy hozzávetőleges költségvonzat került.

A forintok summázása után, bevallom, kicsit elkerekedett a szemem, ám – bízva abban, hogy hosszútávon, a téli fűtésszezonban meghálálja magát a befektetés – végül rábólintottam „a projektre”. Családtagjaim és ismerőseim segítségének köszönhetően néhány hét alatt többé kevésbé pont került a teendők végére – elevenítette föl a kezdeteket hűséges előfizetőnk, Bodnár Mónika.

Alapos munka volt

A konkrét munkafázisok kulisszatitkaiba a család egyik jóbarátja, az ács végzettségű Lakatos Attila avatott be minket:

– A lakás bejárati oldalánál (mintegy 30 négyzetméteren) elkészítettük a terasz alapját. A kiásott tükörbe sóderágyat majd vasrácsos hálót tettünk, amit betonnal töltöttünk fel. Simítás után elhelyeztük a szükséges gerendatartó talpakat a képlékeny matériában.

Jobb oldalra egy védőfalat húztunk téglából, majd elhelyeztük a 15x15-ös, hat méteres fa tartóoszlopokat. A tető pillérei napokig meredtek árván az égboltra, majd elkészült a tetőszerkezet is. A szarufázást és a gondos rögzítést lambériázás követte, a szurkosvászonra szürkészöld zsindelyek kerültek.

Ez tűnt a legpraktikusabb és legköltségtakarékosabb megoldásnak, a drága cserepezést és a zajos lemeztetőt szinte azonnal elvetettük.

A bádogos is tette a dolgát, a horganyzott ereszcsatorna még kontúrosabbá tette az összképet. Bár a faanyagok pácolása és a terasz burkolása még várat magára, a kerítést sikerült elkészítenünk. Egy kisebb örökkévalóságnak tűnt, mire kiástuk és megcsináltuk a keskeny betonalapot. A két méterenként elhelyezett oszlopokat és a köztük feszülő vasmerevítéseket immár vajszínű, esztétikus lindablemez takarja – ecsetelte Lakatos Attila.
– A ház külső, nikecelltáblás hőszigetelése az öcsém keze munkáját dicséri, már csak a színezés van hátra. Bízom benne, hogy a programozható, digitális termosztát, a műanyag nyílászárók, az elkészült terasz és a szigetés jelentősen csökkenteni fogja a fűtési kiadásaimat. Kíváncsian várom a gázszámlát... – tette hozzá a nyíregyházi családanya.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!