Helyi közélet

2016.07.09. 09:22

Több mint 14 óra telefonbeszélgetés

Debrecen - A Lázár-levél tanúsítja, hogy meghatározott céllal adták a pénzt.

Debrecen - A Lázár-levél tanúsítja, hogy meghatározott céllal adták a pénzt.

Veres Margit és a szintén balmazújvárosi K. S. ügyében folytatott nyomozás idején titkos adatszerzés formájában lehallgatott telefonbeszélgetések ismertetésére került sor a Debreceni Törvényszéken. Mielőtt a 14 órás hanganyag leglényegesebb részleteit összefoglaló jelentésbe belefogott volna dr. Mocsáry Eszter bírónő, felolvasta Lázár János levelét, melyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter Veres Margit ügyvédje kérésre küldött el az ügyhöz kapcsolódva. Ebben az szerepel, hogy a 2012 decemberében Balmazújvárosnak megítélt 450 millió forintos állami támogatásból 180 millió forintot valóban egy rendezvénycsarnok felépítésére fordíthatott a város, miután az akkori polgármester, Tiba István évek óta lobbizott egy ilyen létesítményért. Amennyiben nem ilyen célra használják fel azt az összeget, valószínűleg nem kötöttek volna az önkormányzattal támogatási szerződést. Ennek az is feltétele volt, hogy évente bizonyos óraszámban az önkormányzat rendelkezhet a létesítménnyel, melyet nem neki kell fenntartani.

Mégsem volt megtévesztés?

Az ügy szempontjából ez azért fontos, mert a vádiratban az is szerepel, hogy Veres Margit jegyzőként olyan tartalmú előterjesztést hagyott jóvá, amellyel megtévesztette a pénzügyi bizottságot. Azt állította, hogy a 180 millió forintot a K. S. cége által megpályázott rendezvénycsarnokra kell költeni.

Visszatérve a vesztegetésre, a Központi Nyomozó Főügyészség szerint Balmazújváros jelenlegi polgármestere 2012 decemberében, akkor még jegyzőként 5 millió forint kenőpénzt vett át K. S.-től. Ebből 450 ezer forintot megtartott, a többit továbbadta valakinek. Nem nevezik meg az illetőt, csak az okot. Eszerint, mert közreműködött abban, hogy megvalósuljon a beruházás.

Újabb hallgatnivaló

A vádirat azt is tartalmazza, hogy 2013 márciusában a cég tulajdonosa, a másodrendű vádlott, jogtalan előnyként ingyen Veres Margitra ruházott egy gépkocsit.​ Ezek bizonyítására az ügyészség félszáz hanganyagot bocsátott a bíróság rendelkezésére, illetve azok kivonatát. (Ezt még további héttel megtoldják, jelezte a bírónő). A vesztegetés tényét ezek nem bizonyítják, ráadásul a fele dr. Mocsáry Eszter szerint is irreleváns az ügy szempontjából, és tele vannak magánéleti tartalmakkal. A hanganyag ismertetését az ítélkezési szünet utáni tárgyaláson folytatják.

HBN–ÉP


Debrecen – A rendezvénycsarnok építésére kapott a város 180 millió forintot – így tudták azok a jobbikos önkormányzati képviselők, akiket csütörtökön hallgatott meg a bíróság Veres Margit balmazújvárosi polgármester perében. Demeter Pál azt mondta, ezzel kapcsolatban „megvezették”, s ha tudta volna, hogy bármire költhető az összeg, elképzelhető, hogy más felhasználást javasol.


Debrecen – A korábbi alpolgármester szerint a képviselők először nem is tudtak a teljes összegről.


Debrecen – Telefonbeszélgetések titokban rögzített felvételeinek meghallgatásával folytatódott csütörtökön a hivatali vesztegetéssel vádolt balmazújvárosi polgármester (a történtek idején jegyző) pere a Debreceni Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában