Kezeket fel?

Kezeket fel?
© Fotó: Molnár Péter
A minap egy nő hosszasan kutatott a táskájában a buszon azért, hogy megmutassa a vele utazó barátnőjének a gázsprayjét, amivel baj esetén meg tudja védeni magát. Nem tudom, végül megtalálták-e, a következő megállóban leszálltak. Szilágyi Magdolna írása.

De mi történik akkor, ha tényleg megtámadják és rögtön fújni kell? Az esetleges bántalmazó nem fogja megvárni amíg előkerül a spray. Az önvédelmi eszköz így csupán látszólagos biztonságérzetet ad hordozójának.

Azt viszont nem értem, egy orvosi rendelőbe miért szükséges gáz-riasztó fegyvert vinni? Oda az ember legtöbbször azért megy, mert veszélyben lehet az egészsége, csak más értelemben. A kérdésre ezért nem is kaptam logikus választ sehonnan, talán nincs is. Az elmúlt két évben Debrecenben megemelkedett a fegyvertartók száma. Lehet ezt fogni arra, hogy könnyebb gáz-riasztó pisztolyhoz jutni, de valószínűbb, hogy előbb a bűnügyi hírek, utóbb pedig a menekültek miatt csökkent az emberek biztonságérzete és ezért döntöttek mind többen a fegyvervásárlás mellett.

Ugyanakkor nem tudom, hogy egy vészhelyzetben lenne e lélekjelenlétünk elővenni a pisztolyt és meghúzni a ravaszt, még ha nem is tudunk azzal komoly sérülést okozni. Talán. Vagy elég előrántani és annyit mondani, hogy kezeket fel!?

– Szilágyi Magdolna –
hirdetés