Jegyzet

2020.03.29. 10:22

Az évek súlya

A 2020-as esztendő több okból is emlékezetes lesz. Itt van rögtön maga az évszám is, amelyből a számmisztika hívei egy sor eseményt „megjövendöltek”. És lám, amiben most élünk világszerte… csak sejteni lehet, hogy hova vezet.

Vass Attila

E páratlan dátumnak érdekes helytörténeti vonatkozásai is vannak. Elég, ha csak a jeles évfordulókat böngésszük át, valamint azokhoz kapcsolódva a kerek évvel jubiláló – egykori és mai – létesítményeinket. Időrendben haladva, április 1-jén ötvenedik évfordulója lesz annak, hogy hivatalosan is átadták a Debreceni Konzervgyárat. A szocialista nagyüzemet nem titkoltan iparági vezető szerepre szánta „a párt”.

Maradva a korszaknál, három nappal később, tehát 1970. április 4-én Pátzay Pál szobrászművész nagy méretű alkotását, a Kossuth utcai tankszobrot avatták fel katonai parádéval. Szintén 50 éve, május 1-jén a Mikolás Tibor tervezte és minden jóval felszerelt Újvigadó is megnyílt a nagyerdei csónakázó mellett. Május 25-én arra emlékezünk, hogy 90 éve kezdte meg a működését a városi Déri Múzeum, míg például június 10-én már a 70. születésnapja lesz a Nagyerdei Szabadtéri Színpadnak.

Jó ezekre visszaemlékezni, főként akkor, ha az ember láthatta-élvezhette is még. És mi tagadás, a mostani aggasztó időkben a régi képek kapcsán akár azon is elgondolkodhatunk, hogy mit lehetett, kellett volna másként csinálnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában