Úszás

2024.04.08. 13:18

Úszó ob: Milák és Hosszú visszatér; Senánszky Petrának is szurkolhatunk – programmal, rajtlistával

Minden idők egyik legszínvonalasabb országos bajnokságát láthatjuk majd.

Tóth Huba Elemér

Senánszky Petra egyéni versenyszámban is ott lenne az olimpián

Fotó: Czinege Melinda/Napló-archív

Minden idők legsűrűbb időszakának csúcspontja már nagyon közel van, hiszen három és fél hónap múlva kezdődik a párizsi olimpia. A koronavírus utáni „sűrűsödő program” miatt februárban, Dohában világbajnokságot rendeztek, de júniusban, Belgrádban Európa-bajnokság is lesz.

Keddtől péntekig pedig több mint ötszáz sportoló részvételével a budapesti Duna Arénában rendezik a 126. úszó országos bajnokságot, amely a közelgő világesemény szempontjából rendkívül fontos versenynek számít. Ugyanis akiknek még nincs A-szintje, az a nemzeti megmérettetésen is megszerezheti a kvótát, de azok is megmutatják majd jelenlegi formájukat, akik részvétele már biztos a francia fővárosban.

Ekkor lesz az úszó ob

Az igencsak színvonalasnak ígérkező országos bajnokságon az első versenyszám a férfi 200 méter vegyes lesz, az előfutamok kedden 9 órakor kezdődnek. Az esemény a tervek szerint a szombaton 18:38-kor kezdődő női 4x200 méteres gyorsváltó döntőjét zárul. 

Keddtől-péntekig minden nap reggel 9-kor tartják az előfutamokat, majd délután 17 órakor a döntőket. A finálékat a Duna World élőben is közvetíti.

Nagy visszatérők

Látható a szövetség rendszerében, hogy a tavalyi vb óta minden versenyt mellőző Milák Kristóf hat számban (50, 100, 200 m gyors és pillangó) adta le nevezését az országos bajnokságra. Az első gyermeke születését követően visszatér a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is. A 34 éves klasszis legutóbb a 2022-es római Európa-bajnokságon indult, most 100 méter pillangón, valamint 200 és 400 méter vegyesen ugrik medencébe.

A visszatérők kapcsán már egyébként az origo.hu is latolgatta az esélyeket. Szó esett róla, hogy Miláknak már megvan az olimpiai induláshoz szükséges A-szintje, Hosszú Katinkának azonban még nincs.

A debrecenieket is láthatjuk

Senánszky Petra a 4x100 méteres gyorsúszó váltóval már kvalifikálta magát az olimpiára, de még arra is van esélye, hogy az ötkarikás játékokon egyéni versenyszámban álljon rajtkőre. 

A sportoló 50 méteres gyorsúszásban mindössze 0,1 másodpercre van az A-szinttől, ez pedig akár szerdán is összejöhet számára. Kókai Dávid tanítványa egyéniben ezen kívül csütörtökön az 50 méteres pillangóúszásban méretteti meg magát.

Rajta kívül a DSI Debrecent – Balogh Viktória Enikő, Halmai Petra, Horváth Dóra, Horváth Eszter, Molnár Flóra, Rácz Anna Lilla, Reizinger Anna, Fagyal Kristóf, Gál Olivér, Kenyeres Gergő, Szaka Szabolcs – tizenegy versenyző képviseli. A részletes program és a rajtlista már elérhető a Magyar Úszó Szövetség honlapján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában