Labdarúgás

2024.02.27. 07:00

Pirosak vs. zöldek: most tényleg kulcsfontosságú DVSC–FTC rangadó következik!

Dzsudzsák Balázsék mindennél különlegesebb csatát vívnak budapesti riválisukkal, ugyanis a Magyar Kupa-meccseken csak győztesek és vesztesek vannak.

Tóth Huba Elemér

Bárány Donátékra kőkemény harc vár

Forrás: Nemzeti Sport-archív

A DVSC labdarúgócsapatára nem vár könnyű feladat, de ahhoz, hogy a Magyar Kupa legjobb nyolc együttese között legyen, ahhoz szerdán 19 órától az ősi rivális Ferencvárost le kell győzni. A továbbjutás ugyanis egy mérkőzésen dől el, nagy előnyt jelenthet a Loki-játékosoknak, hogy a Nagyerdei Stadionban ütköznek meg a zöld-fehérekkel.

A budapestiek felé billen az örökmérleg

A cívisvárosiak már sok emlékezetes párharcot vívtak az FTC-vel, azonban ezek a meccsek többnyire bajnoki találkozó voltak.

Ha a két klub eddigi NB I.-es összecsapásait nézzük, a fővárosiak 49-szer hagyták el győztesen a pályát, 26 döntetlen mellett pedig a hajdúságiak 29-szer nyertek, a gólarány pedig 170–115 a Fradi javára.

A felek azonban 2015-ben a már megszűnt Ligakupában, valamint a 2003-as Magyar Kupa-döntőben szembenéztek egymással, de mindkét rangadó végén a ferencvárosi szimpatizánsok örülhettek.

Mindennél különlegesebb

A Loki–Fradi találkozók hangulata kifejezetten parázs szokott lenni, amely ezúttal sem lesz másképp. A IX. kerületiek elleni gigászi csaták mindig kiemelt jelentőséggel bírnak, a továbbjutás vagy kiesés miatt pedig a párharc most még pikánsabb. 

A DVSC noha az Eger, majd az ETO FC Győr ellen sem brillírozott, teljesítette a kötelezőt, míg az FTC a Nagyecsed két vállra fektetése után a Puskás Akadémiát egy végletekig kiélezett meccsen, csak a rendes játékidő utáni hosszabbításban győzte le.

 Közhelynek hangzik, de egy MK-találkozón tényleg bármi megtörténhet, ha pedig a Vasutas a nemzetközi kupában részt kíván venni, jóval nagyobb esély nyílna rá, ha ezt a roppant nehéz kört teljesítené. Bár a szerdai időpont talán nem a legideálisabb, a fanatikusok számára a hétköznap sem jelenthet kifogást.

A legemlékezetesebbek

A lokisták számára a legnagyobb arányú Fradi-verés 1999-hez köthető, Dombi Tiborék ekkor 6–1-re nyertek Oláh Gábor utcai Stadionban.

 

Azonban húsz év múlva a zöld-fehérek ugyanilyen arányban nyertek, ami az egyik legnagyobb tőrdöfést jelentette a piros-fehérek drukkereinek. A legtöbben, körülbelül 35 ezren az 1963-as FTC–DVSC derbit követték, míg Debrecenben 1981-ben gyűltek össze a rangadóra legtöbben, körülbelül 25 ezer fő foglalt helyet a lelátón. Ahogyan azt a Haonon olvashatták, már öt esztendeje, hogy Zsóri Dániel ollózós gólja – amely később Puskás-díjat jelentett számára – döntött, de a Loki ezt követően 2021-ben is nyert a budapestiek ellen hazai pályán.

Piros-fehér–zöld-fehér derbik a világban

Az igazán nagy rangadókat az teszi leginkább naggyá, hogy a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező csapatok csapnak össze, a Lokomotív és az FTC párharca is ilyen. Ha pedig a pirosak és a zöldek gigászi csatáját nézzük, nem kell messzire menni, ugyanis a világ több tájáról több ilyen összecsapás is beugorhat a futballfanatikusok fejében.

Spanyolországban a Sevilla–Betis, Portugáliában pedig a Benfica–Sporting városi rangadó is ilyen, míg Görögországban az Olympiakosz–Panathinaikosz meccs hatalmas presztízskérdés. Az ír Bohemians és Shamrock között is hatalmas a rivalizálás, míg Németországban a Bayern München Werder Bremen elleni meccse is óriási ütközetet jelent. Ha a piros és zöld klubszínekkel fantáziálunk, Franciaországban a Lille–Saint Étienne, Hollandiában az Ajax–Den Haag, míg Ausztriában a Red Bull Salzburg–Rapid Wien találkozó mozgat meg a legnagyobb tömegeket. Ha pedig a tengerentúlra gondolunk, Kolumbiában az América Cali–Deportivo Cali összecsapás, Brazíliában pedig a Corinthians és a Palmeiras randevúja a legnagyobb derbi, de még a casablancai Raja–Vidad meccsen is kiemelten fontos, mely fél nyer.

Az előző meccs alapján

A DVSC legutóbb három hete hiába játszott jól, végül az FTC elvitte a három pontot a cívisvárosból. Most azonban csak egy győztes és egy vesztes lesz, abban pedig biztosak lehetünk, hogy Dzsudzsák Balázsékat mindennél jobban fűti a revans vágya… Szerdán 19 órától minden kiderül...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában