Kézilabda

2023.10.09. 21:32

Debrecenben készül a női kézilabda-válogatott - fotókkal

Füzi-Tóvizi Petra szerint a legfontosabb, hogy a világklasszis norvégok ellen is élvezzék a játékot.

Molnár Szilárd

A Hódosban edzettek a nemzeti csapat tagjai

Forrás: MW-archív (Fotó: Czinege Melinda)

A Hódosban edzett a Norvégia elleni szerdai Eurokupa-mérkőzésre (EHF EURO CUP) a magyar női kézilabda-válogatott hétfőn. Mivel a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország, Ausztria és Svájc rendezi majd közösen, így ez a három válogatott a címvédő norvégokkal együtt már alanyi jogon ott lesz a kontinenstornán, azaz nem vesznek részt a selejtezőkön. Az Eurokupát a tétmérkőzések nélkül maradó négy együttes miatt hívták életre. 

A sorozat első két fordulóját októberben rendezik, a mieink a norvégokat fogadják a Főnix Arénában szerdán 19 órától (tv: M4 Sport), míg vasárnap a svájciak vendégei lesznek – mindeközben a norvégok Ausztriát látják vendégül.

debrecen-noi-kezilabda-valogatott-dvsc-schaeffler-fuzi-tovizi-patra-vlagyimir-golovin-haon-sport-hajdu-bihar
Fociztak is egy jót a játékosok
Forrás:  Czinege Melinda

Örömfoci

A foglalkozásról hiányzott a betegséggel küszködő Vámos Petra, ám a hírek szerint van esély a DVSC Schaeffler kitűnőségének szerdai játékára. A bemelegítés megkezdése előtt a győri játékosok és stábtagok hagyományos jelleggel lábbal passzolgattak egymásnak a kezdőkörben, majd következett a nyújtás, melyet követően Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány magához hívta tanítványait, hogy ismertesse velük, mi is vár rájuk aznap este. 

Ezt egy kis futás, majd örömfoci követte, a lefújás után pedig kapura dobás, a kapusok bemelegítése következett, s kezdetét vette a tréning érdemi része, amikor már a taktikai elemeket gyakorolták a játékosok.

debrecen-noi-kezilabda-valogatott-dvsc-schaeffler-fuzi-tovizi-patra-vlagyimir-golovin-haon-sport-hajdu-bihar
Füzi-Tóvizi Petra, a DVSC Schaeffler beállósa is készül a norvégok ellen
Forrás:  Czinege Melinda

Vámos Petra mellett Füzi-Tóvizi Petra képviselt a piros-fehér színeket az aktuális keretben. A Loki beállója a Haonnak elmondta, örül, hogy Debrecenben készülnek a válogatottal. – Ez egy speciális alkalom, hiszen nem sokszor vagyunk együtt – hangsúlyozta. – A világ egyik legerősebb együttesét fogadjuk, mindent meg kell tennünk, hogy egy minél jobb, minél szorosabb mérkőzést tudjunk játszani a norvégokkal. 

Azonban elsősorban magunkra kell koncentrálnunk, hiszen az év végi világbajnokság előtt nem sok időnk lesz arra, hogy közösen gyakoroljunk, így minden alkalmat ki kell használni arra, hogy lépkedjünk előre.

 Szinte százszázalékos teljesítményre lesz majd szükségünk, ami nem könnyű úgy, hogy hétfőn volt az első edzésünk együtt. Remélem jó hangulat lesz a Főnix Arénában. Debrecen egy nagyon sportszerető város, ezért úgy gondolom sokan fognak látogatni a mérkőzésre. A játék szempontjából azt várom, hogy tudjuk élvezni, és örüljünk azoknak a dolgoknak, amiket sikeresen végre tudunk majd hajtani a pályán. Minden poszton nehéz ilyen kaliberű játékosok ellen, de adott a feladat, azt kell megoldani. Nagy könnyebbség, hogy nem kell az Európa-bajnokságra való kijutással foglalkoznunk. Az Eurokupán belüli célkitűzésekről nem beszéltünk, saját magunknak, a csapatnak vannak céljai, amiket próbálunk meccsről meccsre építeni – mondta el a játékos.

debrecen-noi-kezilabda-valogatott-dvsc-schaeffler-fuzi-tovizi-patra-vlagyimir-golovin-haon-sport-hajdu-bihar
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány
Forrás:  Czinege Melinda

Küzdeni a végsőkig

A válogatott vasárnap érkezett meg a cívisvárosba, a szakmai stáb hétfőn felmérte, milyen állapotban vannak a játékosok, melyet egy videós foglalkozás követett, ahol már szó esett a norvégok támadójátékáról. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a skandinávok dolgának megnehezítése is nagy feladat lesz szerdán.

– Kedden átmozgató jelleggel lesz egy afféle páros képzés, majd foglalkozunk a saját támadó játékunkkal is – ismertette a szakember portálunknak. – Szeretném, ha a legutóbbi Eb-n a norvégok ellen produkált 30 percet ki tudnánk tolni 60-ra. Nagy feladat már csak a dolgukat is megnehezíteni. Mentálisan nagyon stabilak, fizikálisan pedig az egyik legerősebb válogatott a világon. A nagy világversenyeken megszokotthoz képest más kerettel érkeztek, hoztak tapasztalatlan fiatalokat, vannak köztük szülésből visszatérők, nyilván nekik is megvannak a maguk céljaik az Eurokupában. De nekünk csak magunkkal kell foglalkoznunk és azzal, hogy minél jobban helytálljunk. 

A legfontosabb, hogy bármi történik, aki a pályán van, egy pillanatra se veszítse el a hitét, és tudjon küzdeni az utolsó percig.

Ha kikapunk a norvégoktól, ez egy dolog, de biztos vannak olyan válogatottak, akik ellen a 60 perc küzdelem majd elég lesz rá, hogy eredményesen zárjuk a meccset. Az év végi világbajnokságot tekintve félúton vagyunk, a sérülések befolyásolták a keretösszetételt, de nagyjából a 90 százaléka itt van azoknak, akikkel számolunk a vébén – nyilatkozta Golovin Vlagyimir.

debrecen-noi-kezilabda-valogatott-dvsc-schaeffler-fuzi-tovizi-patra-vlagyimir-golovin-haon-sport-hajdu-bihar
Alaposan bemelegítették a kézilabdázókat
Forrás:  Czinege Melinda
A magyar női válogatott 18 fős kerete az Eurokupa-mérkőzésekre:
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SB BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Faluvégi Dorottya (SB BBM Bietigheim, német)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson Mosonmagyaróvári KC) Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Papp Nikolett (Gloria Buzau, román)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Pál Tamara (Gloria Buzau, román), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)
A norvég női kézilabda-válogatott kerete az Eurokupa-mérkőzésekre:
Kapusok: Marie Davidsen (CSM Bucuresti – Románia), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), June Krogh (Follo HK Damer)
Jobbszélsők: Malin Aune (Odense – Dánia), Emilie Margrethe Hovden (Győri Audi ETO – Magyarország)
Jobbátlövők: Stine Skogrand (Ikast Handbold – Dánia), Nora Mörk (Esbjerg – Dánia)
Irányítók: Live Delia (Sola HK), Henny Reistad (Esbjerg – Dánia), Stine Oftedal (Győri Audi ETO – Magyarország)  
Beállók: Maren Aardahl (Odense – Dánia), Kari Brattset Dale (Győri Audi ETO – Magyarország), Vilde Mortensen Ingstad (CSM Bucuresti – Románia)
Balátlövők: Thale Delia (Odense – Dánia), Ingvild Bakkerud (Ikast Handbold – Dánia), Kristine Breistöl (Esbjerg – Dánia), Emilie Arntzen (CSM Bucuresti – Románia)
Balszélsők: Sanna Solberg-Isaksen (Esbjerg – Dánia), Camilla Herrem (Sola HK)
Az Eurokupa programja:
2023. október 11., szerda
18:15 Svájc-Ausztria
19:00, Debrecen: Magyarország-Norvégia (tv: M4 Sport)
2023. október 14.
16:45 Norvégia-Svájc
2023. október 15., vasárnap
17:00, Schwechat: Ausztria-Magyarország (tv: M4 Sport)
2024. február 28/29.
Magyarország-Svájc
Norvégia-Ausztria
2024. március 2/3.
Svájc-Magyarország
Ausztria-Norvégia
2024. április 3/4.
Ausztria-Svájc
Norvégia-Magyarország
2024. április 6/7.
Svájc-Norvégia
Magyarország-Ausztria

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában