Salakmotor

2023.09.01. 16:29

Lovas Zoltán dobogón az Európa-bajnokságon!

Kovács a győztes csapatban, Magosi közel az elődöntőhöz, Lovas második lett a páros Eb-n.

Haon.hu

Lovas Zoltán

Forrás: Boros Norbert-archív

A SpeedWolf Debrecen mindhárom salakmotorosa „munkás” időszakon van túl, hiszen nemzetközi viadalokra, világversenyekre kaptak meghívót. Időrendben haladva, elsőként Kovács Roland Szlovéniában állt starthoz, a testvérklubok barátságos összecsapásán, az AMD Krsko–MC Lonigo viadalon a hazai csapat számított a hajdúsági motoros szolgálataira. A Salakszórók salakmotoros hírportál beszámolója szerint a magyar pilóta egy futamgyőzelmet aratott, mellette egyszer lett második, kétszer harmadik, s két alkalommal végzett a negyedik helyen, így végül 7 ponttal járult hozza a krskóiak 48–35-ös sikeréhez.
A csapatverseny betétfutamaiban 250 köbcentis küzdelmet láthatott a közönség, az ifjúsági pilóták mezőnyében a három szlovén és két olasz tehetség mellett ott volt Lovas Zoltán is. A cívis reménység négyszer állt starthoz, amiből háromszor lett második, illetve egyszer negyedik, így hat ponttal a 4. helyen végzett a három szlovén riválisa mögött.

lovas-zoltan-magosi-norbert-kovacs-roland-salakmotor-speedway-debrecen-haon-sport-hajdu-bihar
Kovács Roland
Forrás: Boros Norbert-archív

Aranysisakért Szlovákiában

Kovács Rolandnak nem sok ideje maradt a pihenésre, mert a krskói megmérettetés másnapján a szlovákiai Zsarnovicán ült motorra. A SpeedWolf salakszórója nem egyedül képviselte hazánkat az 59. alkalommal megrendezett Aranysisak nemzetközi meghívásos viadalon, ugyanis ott volt a klubtársa, Magosi Norbert is. Magosinak szép emlékei vannak erről a versenyről, ugyanis korábban már két alkalommal elhódította a győztesnek járó sisakot.
Az augusztus utolsó vasárnapján megrendezett erőpróbára 20 versenyzőt invitáltak, de visszalépés miatt 19 vaspapucsos mérte össze az erejét. A viadal érdekességét az adta, hogy etaponként öten álltak a startszalaghoz, s a 16 alapfutamot követően a legjobb tíz pilótát két elődöntőbe sorolták, ahonnan a legjobb 3-3 motoros jutott a fináléba. 

A magyarok számára az alapversenyt követően véget ért a derbi, azaz mindkét honfitársunknak négy futam jutott.

 Magosi egy-egy második és harmadik, illetve két negyedik hellyel 7 pontot gyűjtött, ami a 12. pozícióhoz volt elegendő. Kovács négy próbálkozásából egy pontot szerzett, amivel a 18. helyen zárta a megmérettetést. A legjobbak futamába négy cseh, valamint egy-egy szlovén és osztrák salakos jutott. A győzelmet Jan Kvěch szerezte meg Nick Škorja, Sebastian Kössler, Petr Chlupáč, Jan Macek és Daniel Klíma előtt.

lovas-zoltan-magosi-norbert-kovacs-roland-salakmotor-speedway-debrecen-haon-sport-hajdu-bihar
Magosi Norbert
Forrás: Boros Norbert-archív

Kontinensbajnokság

Lovas Zoltánra a szombati meghívásos versenyt követően kedden és csütörtökön a 250 köbcentis páros Európa-bajnokság fordulói vártak. Elsőként a cseh fővárosban, Prágában mérték össze tudásukat a kontinens legjobb párosai, ahol a SpeedWolf Debrecen versenyzője egy cseh motorossal, David Hofmannal alkotott párt. A magyar-cseh vegyes duó a lengyelekkel, a svédekkel, a szlovénokkal és a házigazda cseh csapattal vette fel a harcot. 
Lovas Zoltán a hivatalos versenyzői Facebook oldalán ekképpen számolt be a versenyről: „Négy futamból háromszor voltam második és egyszer harmadik, amivel 7 pontot gyűjtöttem. Miután a párom, a cseh David Hofman mindössze 1 pontot szerzett, így a csapatunk 8 egységgel zárt, amivel az 5. helyen végeztünk a csoportunkban. 

Valamennyi futamban a cseh társam előtt végeztem, de különösen értékesnek tartom, hogy a svéd Dante Johanssont és a lengyel Emil Maroszeket, az egyéni Eb bronzérmesét sikerült legyőznöm, illetve a hazaiak legjobbját, Adam Nejezchlebát is vezettem, amíg nem állt le a motorja. 

Az első futamban, a szlovénok ellen eláttételeztük magunkat, de utána hosszítottunk, amitől gyorsabb lettem, s jöttek is a pontok. Bevallom, élveztem a motorozást, mindössze annyit sajnálok, hogy a páromnak nem jött ki a lépés, mert akkor előkelőbb helyen végeztünk volna.”

Valóságos álom

A debreceni motoros a „Száztornyú városból” már haza sem tért, hanem egyből Lengyelország felé vette az irányt, ugyanis csütörtökön Bydgoszczban rendezték a páros Európa-bajnokság utolsó, negyedik fordulóját. Érdekesség, hogy az ifjúsági versenyzőknek olyan egykori vaspapucsosok segítettek csapatvezetőként, mint a cseheknél Zdenek Schneiderwind, a dánoknál Henrik Møller, a lengyeleknél Robert Kościecha, míg a német srácokat a Debrecenből jól ismert hölgy, Celina Liebmann mentorálta. Lovas párja ezen a viadalon a rigai egyéni Európa-bajnoki döntő 8. helyezettje, a lengyel Pawel Sitek volt, s a vegyes csapatnak Dániával, Svédországgal, Nagy-Britanniával és a lett-finn duóval kellett megmérkőznie. A verseny páratlan sikert hozott a debreceni versenyzőnek és társának. 
„Ma este a páros Európa-bajnoki sorozat utolsó állomásán, a lengyelországi Bydgoszczban versenyeztünk. Pawel Sitek személyében most végre egy erős társam volt, a sors iróniája, hogy éppen ezen a versenyen nem voltam igazán ponterős. Ráadásul elvettek tőlem egy pontot, mert fél kerékkel hamarabb értem a célba, mint a dán srác, mégis őt hozták ki harmadiknak. Bár az megnyugtat, hogy nem voltam lemaradva a többiektől, sőt a svéd Johanssont sikerült megelőznöm.

 A négy alapfutamból három pontot szereztem, s mivel Pawel 12 pontig jutott, így megnyertük a csoportunkat, és bejutottunk a döntőbe.

A fináléban a házigazda lengyelekkel meccseltünk – szakadó esőben. A harmadik helyen értem célba, míg Pawel a negyedik lett, így a lengyelek győztek, s mi lettünk a másodikok. Talán mondanom sem kell, milyen boldog voltam, hogy dobogóra állhattam egy Európa-bajnoki viadalon! Álltam már dobogón, de ez egészen más érzés! Őszintén szólva, kavarognak bennem az érzések, mert úgy értem el a nagy sikert, hogy a sorozatban ezen a viadalon gyűjtöttem a legkevesebb pontot.” – értékelte a versenyt Lovas a Facebook oldalán.

Évadzárás Debrecenben

Akik kíváncsiak a debreceni versenyzőkre, azok a szeptember második hétvégéjén láthatják őket: 9-én, szombaton a nemzetközi egyéni magyar bajnokság (Magosi és Kovács részvételével) mellett a 250 köbcentisek (Lovassal a mezőnyben) páros versenyét láthatja a nagyérdemű. Másnap, vasárnap a flat track világbajnoki döntőn kívül a 250-esek újra nyeregbe pattannak, ezúttal egyéniben mérik össze erejüket a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Érdemes lesz kilátogatni, ugyanis ez lesz az utolsó alkalom idén, hogy salakmotorversenyt láthatnak a szurkolók hazánkban.    

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában