Futsal

2023.06.13. 16:27

Még most is kirázza a hideg, ha rá gondol

Pelles Dominik először szerepelhetett az Európa-bajnokságon, és rögtön aranyéremmel debütált.

Pelles Dominik is tagja volt az aranyérmes csapatnak

Forrás: PD-archív

Nem talált legyőzőre a lengyelországi kontinensviadalon a magyar cukorbeteg futsalválogatott. Az elmúlt hétvégén aranyéremmel koronázta meg fantasztikus menetelését Hevesi Tamás alakulata: a csoportkörben a lengyeleket 2–0-ra, a szlovákokat és az íreket pedig egyaránt 4–0-ra verték a magyarok, akik a folytatásban az Anglia felett aratott 3–1-es sikerüknek hála bejutottak a döntőbe, ahol ismét Lengyelországgal találkoztak. 

A mieink végül büntetőkkel, 3–1-re diadalmaskodtak, és ültek fel Európa trónjára. A magyarok keretében két debreceni sportoló is helyet kapott: Sánta Attila gólja döntötte el az arany sorsát, ráadásul őt választották meg a torna legjobbjának is, illetve az ifjú Pelles Dominik is a legjobbak között bizonyíthatott.

Egy nagy család

– Nyolc évvel ezelőtt derült ki, hogy cukorbeteg vagyok, a diabetes junior válogatottban is szerepeltem már, majd ahogy betöltöttem a 18. életévemet, rögtön jelentkeztem a felnőttek közé. A toborzókat követően két hetente tréningeket tartottak számunkra, majd jött az edzőtábor, melyen szűkítették a keretet. 

Átmentem a rostán, így én is képviselhettem a hazámat Lengyelországban. Pedig sokáig úgy tűnt, nem tudok elutazni, ugyanis összeszedtem egy sérülést, egy kisebb izomszakadás volt a combomban, több hetes kihagyást jósoltak számomra, de jó kezekben voltam, és a vártnál jóval gyorsabban felépültem. Fantasztikus élményt jelentett ott lenni az Eb-n, még most is kiráz a hideg, ha rá gondolok.

A szervezés is remek volt, ahogy a csapatunk is. Mintha egy nagy család lettünk volna, úgy hiszem, ebben is rejlett a sikerünk kulcsa – emlékezett vissza Pelles Dominik, aki a Hajdúböszörmény csapatában nagypályán futballozik, a futsal számára csak egyfajta kiegészítés, ennek ellenére nagyon szereti és élvezi, mint megtudtuk, ez volt az első Eb-je, de reméli, nem az utolsó.

Pelles Dominik, futsal, Európa-bajnokság, válogatott
Pelles Dominik is tagja volt az aranyérmes csapatnak
Forrás: PD-archív

Dominik örömmel idézte fel a mérkőzéseiket is. – A csoportmeccseket kapott gól nélkül hoztuk le, fontos volt a lengyelek elleni jó kezdés, ami sikerült is. 

A szlovákokkal szemben is magabiztosan tudtunk nyerni, majd az írek sem tudtak megszorongatni minket. Az elődöntőben sem volt kérdés, ki a jobb, majd jött a finálé, ahova a horvátokat vártuk, de úgy alakult, hogy ismét a házigazdákkal kellett megmérkőznünk.

Egy roppant kiélezett, és izgalmas meccset játszottunk, melyen végül büntetőkkel kerekedtünk felül, csodálatos érzés volt diadalmaskodni – fogalmazott a 21 sportoló, aki munka mellett sportol, és a saját példáján keresztül is arra próbálja felhívni a figyelmet, a cukorbetegség mellett is lehet teljes életet élni! 

KSZD

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában