Újranyitás

2023.04.11. 16:16

Életmentő ponttá vált és ismét a régi kerékvágásban működik a Debreceni Sportuszoda

Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója (balról), Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója és Papp László, Debrecen polgármestere

Forrás: Molnár Péter

– De jó újra vizet látni az 50 méteres medencében – ezekkel a szavakkal lépett be Papp László, Debrecen polgármestere a Debreceni Sportuszodába. Tavaly ősszel a rendkívül magasra emelkedett energiaárak miatt kellett a város vezetésének több létesítmény működését is korlátozni. Az uszodában például leengedték a már említett 50 méteres medencéből a vizet, fóliával lezárták az épület hátsó részét, ezzel próbálva takarékoskodni a nehéz időszakban.

életmentő pont, debreceni sportuszoda, uszoda, medence, debrecen, haon, mentőszolgálat
Forrás: Molnár Péter

Kedden kora délutánra sajtótájékoztatót hívott össze a Debreceni Sportcentrum a Debreceni Sportuszodába. Az egyik apropó az volt, hogy visszatér az intézmény a korábbi, megszokott kerékvágásába, a másik pedig hogy az Országos Mentőszolgálattal együttműködve életmentő ponttá vált a létesítmény.

életmentő pont, debreceni sportuszoda, uszoda, medence, debrecen, haon, mentőszolgálat
Forrás: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy az elmúlt néhány esztendőben sok olyan kihívással kellett szembenézni, amilyennel korábban nem. – Jött egy világjárvány és annak gazdasági hatásai, majd a háború következményei, az infláció és a magas energiaárak. A mi feladatunk az volt, hogy úgy gazdálkodjunk az erőforrásainkkal, hogy a város működőképességét megőrizzük. Olyan megoldásokat választottunk, amelyek segítségével nem kellett lemondani a lehetőségeink nagy részéről. Nyitva maradt az egyik jégcsarnok, részben működött az uszoda, a színházi életet is úgy szerveztük át, hogy lehessen Debrecenben előadásokra járni. Igyekeztünk a városi élethez szükséges szolgáltatásokat fenntartani, nyilván elengedhetetlenek voltak bizonyos lemondások és korlátozások – jegyezte meg.

Tavaly ősszel az energiaárak soha nem látott mértékben emelkedtek, erre válaszképpen november 7-én lépett életbe a Papp László polgármester által bejelentett intézkedési program, amely kapcsán – ahogy már szó esett róla – több debreceni létesítmény működését is korlátozni kellett. – Ezáltal a város több milliárd forintot takarított meg az elmúlt hónapokban. Ennek is köszönhető, hogy pont április 11-én, Debrecen város napján jelenthetjük be: megnyitjuk valamennyi átmenetileg bezárt vagy korlátozott sport és kulturális intézményünket, mindenhol visszaáll a régi, megszokott rend – fogalmazott. Hozzátette, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy még egyszer ne kelljen ilyen jellegű intézkedéseket hozniuk.

A városvezető szerint a körülmények rávilágítottak arra, hogy keresni kell azokat a megoldásokat, hogy az intézmények működése továbbra is biztosított legyen. – Már korábban is szó esett arról, hogy a Debreceni Egyetem szuperszámítógépe által termelt hőt hasznosítani szeretnénk az uszoda fűtésére. A város az ehhez szükséges fejlesztésekre a 70 millió forintos költséget már elkülönítette, és ahogy megszületik erről a megállapodás, a nyáron el is végezzük az ehhez kapcsolódó munkálatokat – árulta el.

életmentő pont, debreceni sportuszoda, uszoda, medence, debrecen, haon, mentőszolgálat
Forrás: Molnár Péter

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója is az újra megnyitott 50 méteres medence kapcsán szólt a megjelentekhez. – Nálunk talán csak a fiatal sportolóink boldogabbak, akik már alig várták, hogy újra belecsobbanhassanak a vízbe. A tavalyi rezsiválság talán az uszodát érintették a leginkább, hiszen az elszabadult árak olyan kihívások elé állítottak bennünket, amik első látásra szinte megoldhatatlannak tűntek. Nagyon hálásak vagyunk a partnerszervezeteknek, illetve a lakosságnak, hogy türelmesek voltak és alkalmazkodtak a helyzethez. Remélem, hogy tényleg visszatér minden az eredeti medrébe – mondta, majd hozzátette: az úszóiknak pedig szurkolnak, hogy szállítsák majd a szép eredményeket.

életmentő pont, debreceni sportuszoda, uszoda, medence, debrecen, haon, mentőszolgálat
Forrás: Molnár Péter

Újabb életmentő pont

Az Országos Mentőszolgálattal együttműködve életmentő ponttá vált a Debreceni Sportuszoda, ennek a folyamatáról Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója beszélt. – Erről az „életmentő pont” védjegyről azt kell tudni, hogy az Országos Mentőszolgálat alapította, és azon cégek és közintézmények igényelhetik ezt, amelyek megteremtik a laikus újraélesztés feltételeit. Saját forrásból be kell szerezni egy félautomata defibrillátort, illetve a munkatársaknak minél nagyobb számban részt kell venniük egy laikus életmentő oktatáson. A képzést magát az Országos Mentőszolgálat ingyenesen biztosítja annyi főnek, amennyinek erre szüksége van – jegyezte meg.

életmentő pont, debreceni sportuszoda, uszoda, medence, debrecen, haon, mentőszolgálat
Forrás: Molnár Péter

A szakember elárulta, ennek az a célja, hogy minél több ilyen pont jöjjön létre, hiszen baj esetén a gyors beavatkozással ténylegesen meg lehet menteni egy beteg életét. – Debrecen ilyen szempontból élen jár, hiszen országszerte egyelőre 18 ilyen pont van, és a városban ez már a nyolcadik. Ezek a defibrillátorok felkerülnek egy térképre, és ha valaki az Országos Mentőszolgálat alkalmazásán keresztül ad le segélyhívást, akkor az applikáció pontosan megmutatja, hogy hol van a hozzá legközelebb található készülék – mondta.

Felszólalását követően Korcsmáros Ferenc át is adott Becsky Andrásnak, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatójának egy oklevelet, amely által hivatalosan is életmentő ponttá vált a Debreceni Sportuszoda, amely az ország az első sportintézményeként szerezte meg a tanúsítványt.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában