Kerékpár

2023.04.24. 16:53

Rangos nemzetközi versenyt nyert meg a fiatal debreceni biciklista

Tóth Réka mindössze 16 évesen az egész felnőtt mezőnyt is maga mögé utasította Ausztriában.

Tóth Réka a dobogó tetején | Forrás: DSI

Az elmúlt hétvégén két fronton is érdekelt volt a debreceni kerékpársport – áll a DSI-DKSI közleményében. A MTB szakág képviselői a szlovákiai Drozdovoban megrendezett C1 versenyen, még az országútisok egy ausztriai hétvége keretében szombaton Waldingban, majd vasárnap Welsben az ÖRW Radliga – osztrák kupasorozat – 2. fordulóján álltak rajtvonalhoz, mindkét nap mezőnyversenyen.

A montisokat egy végre száraz, de igen technikás, sziklás pálya várta. Kisebb technikai gondok ellenére minden versenyző jól vette az akadályt. Legsikeresebben ifj. Kovács Béla szerepelt ki a dobogó második fokára állhatott fel U13 korosztályban, ugyanitt Gyetkó Péter a 21. helyen végzett. Az U17 korcsoportban Vizi Gáspár a 15., Gyetkó Dániel a 22., Podgornik Milán pedig a 35. helyezett lett. 

A DSI Cycling Team Ausztriában szereplő csapata: (balról) Virág Marcell, Tóth Réka, Soós Olivér, Böszörményi László és Peterman László | Forrás: DSI

Waldingban, szombaton az országúti versenyzők egy 3,7 km-es technikás körpályán mutattál meg tudásukat. Az U17-es fiúknak és az U19-es lányoknak 15 kört, az U19-es fiúknak 22 kört kellett teljesíteni. Igen hektikus verseny zajlott sok-sok bevállalós mutatvánnyal fűszerezve, a debreceni versenyzők állták a sarat. Sajnos az U17-eseknél a cél előtti tülekedésben bukás hátráltatta Böszörményi Lászlót és Soós Olivért, így ők már nem tudtak a dobogóért küzdeni. Ugyanitt Tóth Réka (WU19) elkerülve a csetepatét meg sem állt a győzelemig.

Welsben, vasárnap az ÖRW Radliga 2. fordulóján egy 34, 7 km dimbes-dombos, rövidebb és hosszabb meredek emelkedőket tartalmazó körpályát jelöltek ki. Az útvonalnak is köszönhetően kiélezett és erős verseny zajlott minden korosztályban. Az U17-eseknél –, akik két kört tettek meg Soós Olivér az első évesek között az előkelő 2., míg abszolút értékelésben a 12. helyen végzett, Böszörményi László a 34., Virág Marcell a 35. helyen futott célba. Az U19-eseknél Peterman László sajnos nem tudta befejezni a versenyt.

Mindenki számára óriási meglepetést okozott Tóth Réka, aki az U19 női korosztályban indult, de egy mezőnyben rajtolt a WU23 és a felnőtt versenyzőkkel. A debreceni kerékpáros nemcsak a saját kategóriáját, hanem az abszolút versenyt is megnyerte. Nagy Zoltán a DSI-DKSI szakosztályvezetője megemlítette, hogy ennyire fiatalon egy ilyen rangos versenyen magasabb kategóriában is győzedelmeskedni óriási sikernek számít.

Tóth Réka | Forrás: DSI

A fiatal versenyző a viadalt követően a klubnak nyilatkozott a fantasztikus sikerrel kapcsolatban. – A felnőtt női mezőnnyel mentünk együtt, ezért is vártam ezt a versenyt, mert itt tényleg csak nők indultak. Emiatt teljesen más volt az egész verseny hangulata, máshogy tudtam helyezkedni és előre menni. Első körben nagyjából az első harmadban mozogtam, a „lefelékben” sokat tudtam előre jönni és a dombok sem okoztak problémát, de a hegyihajrás hosszabb emelkedőben kicsit „megúsztam”. Nem voltam annyira rossz helyen amikor kezdtük, de páran leszakadtak előttem és nem tudtam visszaérni a mezőnyre. A „lefelében” utolértem néhány embert és ránk is felzárkóztak – mondta a fiatal tehetség. Hozzátette, így egy 10-12 fős bollyal tette meg az első kör utolsó 15 km-ét.

Tóth Réka az üldözőkkel együtt a második kör elején megérkezett az élbolyra. – Innentől próbáltam még előrébb helyezkedni, nagyjából az első tízben, a dombokon könnyen meg tudtam valósítani ezt, pihentem is. A hegy végére megint kicsit leszakadtam, nagyon szenvedős volt, mert a lábaim már 200 méternél megadták magukat, viszont az átbukón és a lejtőn sikerült jól mennem, ezért elég hamar visszaértem. Ezután a dombokon a csehek próbáltak szökéseket indítani, ilyenkor kissé hátra csúsztam, de az utolsó 3 km-en folyamatosan az 5-6. hely körül próbáltam mozogni, ami kicsit nehéz volt, mert mindkét oldalon jöttek előre. 1 km-el a cél előtt elesett mögöttem egy lány, eléggé megijedtem, mert pont éreztem, hogy nekidől a kerekemnek. A Duklások mentek elöl, volt még egy lány előttem és olyan 100 méternél indítottam sprintet. Láttam, hogy ők nem tudnak beállni közvetlenül mögém, mert mire melléjük értem felgyorsultam, de azt hittem valaki más jöhet még. A végéig nyomtam és nagyon közelinek érződött a cél, igazából még mindig nem tudom elhinni, hogy megnyertem és nagyon-nagyon boldog vagyok – elevenítette fel az eseményeket.

A fiatal versenyző kiemelte, hogy hálás Nagy Zoltánnak, amiért ilyen profin felkészítette őt és segíti őt, illetve a csapatot a céljaik elérésében. – Minden helyzetet megfelelően kezel, motivál minket a versenyeken és a mindennapokban is, sokat jelent nekem a támogatása – fogalmazott.

A hatalmas sikert követően sincs megállás, hiszen a hétvégén országúton Szlovákiában három versenynap vár a debreceni fiatalokra, közben az MTB szakág képviselői pedig Csehországban egy C1 versenyen indulnak. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában