Kosárlabda

2023.04.12. 20:40

A szombathelyieknél van az előny

Nem sikerült meglepnie a DEAC kosarasainak a Falco együttesét, 87–67-re nyert az esélyesebbnek számító vasi gárda.

Scott, remekelt, de ez sem volt elég

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Húszpontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A rájátszásának első körében a Falco-Vulcano Energia KC otthonában szerdán este. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása ezzel 1-0 a szombathelyiek javára – olvasható a klub honlapján.

Gáspár Mátyás ziccerével rögtön az első támadásból megszerezte a vezetést a DEAC, ám a hétvégén kupagyőzelmet ünneplő hazaiakon egyáltalán nem érződött a fáradtság, kevesebb, mint egy perc elteltével fordítottak. 

A kőkemény védekezésére és Brown kosaraira alapozó házigazda fokozatosan növelte a tempót, így a negyed feléhez érkezve az amerikai hátvéd duplájával öt pontos előnyre tettek szert (13-8). Govens triplájával zárkóztak a hajdúságiak, de hiába talált a gyűrűbe ezután egymás után kétszer is Drenovac, a fizikai fölényét okosan kihasználó házigazda tovább növelte a különbséget (22-16).

A játékrész hajrájában Neuwirth távolijával ugyan háromra olvadt a hazai fór, de az utolsó megmozdulás Tiby nevéhez fűződött, így tíz perc játék után 24-19-re ment a címvédő.

A második felvonás kezdetén Drenovac vette hátára csapatát, sorozatban szerzett hét pontjára csak Perl tudott válaszolni, így Scott betörését követően már a DEAC járt előrébb (27-28). A következő percek finoman szólva sem a védekezésről szóltak, nagy rohanás volt a pályán, így felváltva vették át a vezetést a csapatok. Ezt követően a hazaiak pontfelelőse, Perl is beszórt három támadásból hét pontot, de mivel ezúttal nem jött válasz a fehér-feketéktől, Andjelko Mandics kénytelen volt időt kérni (42-36). 

Az egyperces szünet sem lassította le a vasiakat, büntetőkből tovább nyílt az olló, Keller kosarával pedig kétszámjegyűre nőtt a differencia. A félidő utolsó percében Tóth büntetőivel ugyan átmenetileg benéztek tíz alá a cívisvárosiak, de Pot utolsó másodperces hárompontosával a nagyszünetre kialakult a találkozó addigi legnagyobb különbsége (53-41).

Feltámadtak, de…

A fordulás után a Falco egy 8-2-es rohanással indított, de egy gyors időkéréssel sikerült rendezni a sorokat, Drenovac gyorsindításával és Govens hármasával zárkózott a DEAC (61-48). 

A debreceni feltámadás azonban tiszavirág életűnek bizonyult, az első kiemelt rendkívül fizikális kosárlabdát bemutatva fokozatosan növelte előnyét, így a negyed második felére már húsz volt közte, ráadásul Govens negyedik hibája miatt a kispadra kényszerült (69-49).

 Mócsán és Scott révén tartották a lépést a vendégek, de a hazaiak szemmel láthatóan nemhogy fáradtabbak voltak a kupadöntő miatt, de érezhetően sokkal inkább meccsben voltak, mint Polyákék.

A záró felvonásban leült a játék, egyre több volt a pontatlan dobás, így hiába küzdött becsülettel a DEAC, jelentősen nem sikerült közelebb kerülni. Az ezúttal is klasszis teljesítményt nyújtó Perl mellé fel tudott nőni a szezonbeli legjobb produkcióját nyújtó Stefan Pot is, így magabiztosan nyerték meg a párharc első felvonását. 

Győzelmüket beárnyékolja, hogy az utolsó percekben Brown személyében egyik kulcsjátékosuk súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, s bár hivatalos diagnózis még nem érkezett, akár hosszabb kihagyás is várhat rá. 87-67-es győzelmének köszönhetően 1-0-ra vezet a Falco az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban, folytatás szombaton, az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

A tények
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–DEAC 87-67 (24-19, 29-22, 23-16, 11-10)
Falco: POT 20/6, Brown 7/3, kovács 2, TIBY 10, Keller 9 csere: Barac 10, PERL 19/3, Cowels 7/3, Krivacsevics 3, Takács, Sövegjártó, Horváth. Vezetőedző: Milos Konakov
DEAC: Govens 6/6, Mócsán 4, DRENOVAC 18/6, Gáspár 2, Tóth 7 csere: Neuwirth 4/3, Taylor 5, SCOTT 13/3, Polyák 6/3, Garamvölgyi, Balázsi, Kenéz. Vezetőedző: Andjelko Mandics

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában