Létavértes

2023.04.03. 19:00

A határaikat feszegetik a létavértesi klubnál is

Papp Zoltán méltánytalannak érzi, ahogy a magyar judo szövetség bánik a vidéki műhelyekkel.

Papp Zoltán (balról) és a létavértesi klub több mint 10 éve támoogatja Haja Jánost

Forrás: Czinege Melinda

A Létavértes SC ’97 sportegyesületnek 8 szakosztálya van, melyek közül a legismertebbek a szép sikereket elérő labdarúgó, kézilabda, valamint a cselgáncs szakosztály. Utóbbit erősíti a korábban a Köztársasági Őrezredben is szolgált  Haja János, a többek között kétszeres világbajnoki ezüstérmes judoka, aki nem csak versenyzője, hanem edzője is a klubnak. Ám a helyi egyesület sincs könnyű helyzetben: Papp Zoltán alpolgármester és szakosztályvezető Létavértes város választott vezetőivel közösen küzd a településen működő sportágak életben tartásáért, a brutálisan megemelkedett rezsiköltségek finanszírozása mellett.
Papp Zoltán a portálunknak elmondta, a nehézségek ellenére mindent megtesznek a sportélet fenntartásáért, de úgy érzik kicsit magukra hagyták őket.

– Még 2012-ben alakítottuk meg a cselgáncs szakosztályt, Jani már a mi versenyzőnként vett részt a 2013-as Abu-Dzabi, és a 2014-es malagai világbajnokságon, amelyeken ezüstérmet szerzett – elevenítette fel a kezdeteket Papp Zoltán. 

Mi azóta is segítjük a munkáját, de van egy hiányérzetünk: úgy érezzük a magyar szövetség nem áll teljes mellszélességgel a kis vidéki műhelyek mögé.

 Igyekszünk összefogni minden szakosztálynál a háttérmunkát, megteremteni a technikai, anyagi feltételeket ahhoz, hogy például Jani is a kvalitásainak, sportolói múltjának megfelelő szinten tudjon versenyezni. Az anyagiakban természetesen elengedhetetlenek az olyan magánemberek, mint Farkas József, Nagy Gyula, vagy a cégek közül például a Boreko, akik szponzorként tudják segíteni Jani pályafutását, amit ezúton is köszönünk – hangsúlyozta.

Az alpolgármester kiemelte, sok helyen csak a helyi közösség összefogásával nagyon nehezen lehet életben tartani a dzsúdót, ezért kellene a szövetségnek jobban odafigyelhetne a kis vidéki egyesületre, mert azok jelentik a hátországot, egyben a sportág jövőjét. 

– Csak egy példa: két évvel ezelőtt Berettyóújfaluban a gyerekek cselgáncsoktató nélkül maradtak, Jani vállalta, hogy elmegyünk Újfaluba, és tartunk edzéseket a fiataloknak a saját költségünkön. Debrecenben mellett Létavértes a vármegye másik fellegvára, és méltánytalannak érezzük, hogy nem igazán jut a térségbe szövetségi támogatás. 

Tudjuk, szűkösek az anyagiak, de akkor legalább valamilyen formaruhával vagy szőnyeggel segíthetnék a működésünket, mert nekünk is mindenért meg kell küzdeni.

 A szakmai részt Jani viszi szívvel-lélekkel, hetven-nyolcvan gyereket oktat több településen, köztük Székelyhídon is. Az elhivatottsága nélkül már nem biztos, hogy működne nálunk a cselgáncs, de látva a fanatizmusát megyünk vele mi is tovább, de a határainkat feszegetjük – ismerte el a Papp Zoltán. 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában