Vívás

2023.02.22. 07:08

Göttlinger Dániel örül, hogy van egy nap, amely róluk szól

A Békessy kerekesszékes vívója szerint az emberek érzékenyítésének szempontjából is fontos a Magyar Parasport Napja.

Sok szép sikert ért már el Göttlinger Dániel kerekesszékes vívó is

Forrás: Napló-archív

Idén két világklasszis vívó, a többszörös paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna és a világbajnok kardozó Szatmári András lett a nagykövete a Magyar Parasport Napjának, melyet hagyományosan február 22-én tartanak minden évben.

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.” – ez volt a mottója annak a konferenciának, melyet még az első Magyar Parasport Napja alakalmából rendeztek 2018-ban. A sportolók, köztük a parasportolók hihetetlen energiákat fektetnek bele egy-egy sikerbe, újra és újra bizonyítják, hogy bár hátrányból indulnak, emberfeletti erejük és akarásuk eredményeképp fantasztikus teljesítményre képesek. Nem kérdés, a Magyar Parasport Napján mindig van mit felidézni, van mire büszkének lenni, van kikről megemlékezni. Sok-sok program kapcsolódik ehhez a neves naphoz, az ország minden pontján készülnek rá. 

– Remek dolognak tartom, hogy minden évben megemlékeznek a parasportolókról, ilyenkor kicsit középpontba helyeződünk. A bemutatók alkalmával közelebb kerülhetünk az emberekhez, láthatják, mennyi munka fekszik az egyes eredményeinkben. Az emberek érzékenyítésének szempontjából is pozitívak ezek az alkalmak. 

Szerencsére úgy tapasztalom, egyre kevesebbszer fordul elő, hogy a fogyatékossága miatt valakit bántanak, ugyanakkor magam is találkozom a mindennapi életben olyanokkal, akik nem tudják, miként is álljanak a másikhoz, ha az épp kerekesszékben ül, vagy egyéb más baja van. Úgy látom, a médiában is sokat foglalkoznak velünk, kifejezetten előnyös, ha az adott városban van valamilyen sikeres parasportoló.

 Debrecenben előtérben vagyunk, ami nagyon örömteli. Épp a válogatott társammal, Krajnyák Zsuzsannával beszélgettünk erről egyszer, ő mesélte, hogy egy bevásárlóközpontban is állították már meg és gratuláltak neki a sikereihez, amelyekről olvastak. Jól esik mindenkinek, ha elismerik a teljesítményét – mondta el érdeklődésünkre a Békessy Béla Vívó Klub kerekesszékes pengeforgatója, Göttlinger Dániel, aki a Napló Év férfi sportolója volt tavaly.

Göttlinger Dániel kerekesszékes vívó
Göttlinger Dániel 
Forrás: Napló-archív

Dani 2022 végén párbajtőrben ezüst-, kardban pedig bronzérmet szerzett a Felnőtt Vívó Kerekesszékes Magyar Bajnokságon, majd pedig a férfi kardcsapat tartalékos tagjaként ezüstérmet akasztottak a nyakába a varsói Kerekesszékes Európa-bajnokságon. A Békessy vívója március közepén Pisa városában szerepel majd egyéniben kardban és párbajtőrben is. 

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) honlapján írják, hogy a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szakmai támogatásával meghirdetik Lélekmozgató programjukat, mellyel együttműködésre, megemlékezésre hívják az ország összes óvodáját, iskoláját és önkormányzatát. Újdonságként idén a felsőoktatási intézmények hallgatóit is megszólítják és aktivitásra biztatják szerdán.

KSZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában