Civil a pályán

2022.12.20. 20:00

A királynőknek is szenvedniük kell: szinte ájulásig bír edzeni a Tündérszépek győztese

Szabó Orsi több sportágat is kipróbált, amelyekből az akrobatikus rock and roll és a lovaglás szerelmévé vált.

Forrás: Szabó Orsolya-archív

A Civil a pályán rovatunkban közismert emberek sporthoz való viszonyát mutatjuk be. Ezúttal egy olyan hölgyet faggattunk, akinek „papírja van” a szépségéről, ugyanis Szabó Orsit előbb megnyerte a Hajdúság szépe versenyt, majd egy országos megmérettetés, a Tündérszépek 2021 királynőjévé választották. A 25 esztendős debreceni ifjú nő diplomás közgazdász és marketinges, s utóbbi szakmában dolgozik.

Mikorra datálódik az első kapcsolódási pontod a rendszeres mozgással, a sporttal?

Már kicsi koromban kipróbáltam nagyon sok mindent, például mazsoretteztem és népi táncoltam. Emellett egy évig szertornáztam, bár a gerendán nagyon féltem, hogy leesek, viszont talajon egész tehetségesnek bizonyultam. Általános iskolában kézilabdáztam pár évet, jól használtam ki a gyorsaságom, és a lövéseimmel sem volt gond. Ezután jött négy év modern tánc, majd következett a nagy szerelem, az akrobatikus rock and roll. A sport ezen válfaját nyolcévesen kezdtem és egészen 24 éves koromig űztem.

Mivel tudnád meggyőzni azokat, akik szerint a tánc nem sport?

Javaslom, hogy próbálják ki! Az akrobatikus rock and roll egy rendkívül feszes tánc, erőt és dinamikát kell sugároznunk a produkciók alatt. Egy-egy koreográfia 1,5-2 perc, de olyan, mint egy intenzív kordióedzés. Ráadásul az akrobatikus rockiban vannak olyan gyakorlatok a formációban, amikor a társunkat, azaz egy 50-55 kilós lányt kell dobálni, ami még plusz igénybevételt jelent. S ha mindez nem lenne elég bizonyítéknak, akkor a hivatalos verzió szerint az akrobatikus rock and roll egy olyan táncsport, melynek versenyrendszerét hazánkban a Magyar Táncsport Szakszövetség, nemzetközi szinten a World Rock'n'Roll Confederation felügyeli. Az akrobatikus rock and roll a nem olimpiai sportágak népes táborához tartozik, s a legrangosabb seregszemléje a Világjátékok.

Milyen gyakorisággal jártál edzésekre?

A Kenguru Tánc Sportegyesület színeiben szerepeltem, s amikor versenyszezon volt, akkor heti háromszor gyakoroltunk, emellett rendszeresen eljártam futni is a megfelelő kardió miatt.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb, amit a táncosok között elértél?

Magyar bajnokságon felnőtt kis formáció kategóriában negyedik helyezést értünk el, ami nagyon értékes volt, hiszen ebben a kategóriában mindig a fővárosiak vitték a prímet, mindig övéké volt a dobogó, s mi a legjobb vidéki csapatnak számítottunk.

Miért ért véget a táncos karriered?

Belefásultam abba, hogy mindig ugyanazokat a helyezéseket érjük el, s nem tudunk feljebb kapaszkodni a ranglistán. Úgy éreztem, megrekedtem, ezért szerettem volna egyéni sportágban is kipróbálni magam. Egyébként ezt a döntésemet azóta már megbántam, ha tehetném, visszacsinálnám, és még ráhúznék egy-két évet a táncos karrieremre.

Volt valami, ami átvette a tánc helyét az életedben?

A konditermi edzések, például a saját testsúlyos TRX és a súlyzó rudas hot iron.

Szép fokozatosan megvetetted a lábad a szépségiparban, a fotózások mellett egyre több versenyen vettél részt. Mit jelentett, illetve jelent számodra a sport: a mozgásigényed kielégítését vagy a tested formában tartását?

Szerintem ez a két dolog kéz a kézben jár. Amikor elkezdtek jönni rám a felesleges kilók, akkor egyértelmű volt, hogy valamilyen rendszeres mozgást kell végeznem. De a másik oldal pedig az, amikor túl vagyok egy nehéz edzésen, akkor rendkívül frissnek érzem magam. Ezért bárhonnan is nézem, szükségem van a sportolásra. Egyszerűen nem érzem jól magam, ha nem csinálok valamit, a sport rendszert visz az életembe.

Mivel tudod motiválni magad, amikor nincs kedved az edzéshez?

Bevallom, számomra is több az olyan nap, amikor motiválatlan vagyok és nincs kedvem elmenni az edzőterembe. De ezt az állapotot akaraterővel le kell győzni! El kell érnünk, hogy az akaraterőnk parancsoljon, ne a kényelemérzetünk.

Mennyire vagy fanatikus sportolás közben?

Szerintem eléggé, nem egyszer előfordult már, hogy ájulás közeli állapotig hajtottam magam edzésen.

Szükséged van arra, hogy személyi edző felügyelje az edzésmunkád?

Számomra addig van szükség edzőre, amíg megtanítja a gyakorlatok helyes kivitelezését. Ahhoz, hogy elvégezzem a munkát, az „ostoros” trénerre már nincs szükségem. Jelenleg is járok konditerembe, az edzéstervet magamtól állítom össze, a netről inspirálódom, s szakirodalomból állítom össze a programot.

Több nyilatkozatodban is elhangzott, hogy a lovaglás is fontos szerepet játszik az életedben.

Kiskorom óta nagy szerelmem a lovaglás. Az évek alatt az edző és a ló megtanítottak tisztelettel bánni a négylábúakkal. Számomra igazi testi-lelki kikapcsolódást jelent, amikor lóháton a természetben tölthetem az időt – a környezet és a mozgás ideális kettőse. Korábban lett volna lehetőségem arra, hogy belevessem magam a díjugratásba, de ahhoz többet kellett volna gyakorolnom, és ez a sportág elég drága hobbi, így csak időszakosan, főleg tavasszal lovagolok.

Vannak olyan sportágak, amelyeket figyelemmel követsz? Esetleg sportolók, akiknek szurkolsz?

A párom által kerültem közel a focihoz, mivel ő korábban futballozott. Megkedveltem nézni a labdarúgást, főleg magyar meccseket nézek, s elárulom, például egy Barca–Real mérkőzés nem köt le. Viszont megismerhettem Dzsudzsák Balázst, akiben kellemesen csalódtam, ugyanis nagyon kedves, figyelmes volt a beszélgetéseink során, s azt tapasztaltam, hogy a sikerei ellenére meg tudott maradni embernek.

Sok gyerek úgy nő fel, hogy próbálja utánozni a példaképét. A karriered során volt olyan sportoló, akire felnéztél?

Nincsenek példaképeim, viszont amikor az edzésterveim kidolgozása miatt keresgéltem a neten, akkor Bernáth Odett munkássága nagyon inspiráló volt a számomra.

Még annyira nem aktuális a kérdés, de ha majd gyermeked lesz, szeretnéd, hogy sportoljon?

Muszáj lesz neki! A saját bőrömön tapasztaltam, hogy a sport olyan mentalitást és kitartást ad, ami kihat az egész életünkre. Szerintem a szülő felelőssége, hogy bemutassa a gyereknek a sportágakat, s onnantól már csak rajta múlik, mit választ. Az a lényeg, hogy kedvére való legyen, élvezze, amit csinál! 

Boros Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában