Kosárlabda

2022.03.31. 17:21

DEAC: álom maradt az újabb kupadöntő

Szünet után jobb volt az Alba Fehérvár, és megérdemelten nyert a gyengén dobó DEAC ellen.

Forrás: Kiss Annamarie

Kis túlzással az idénye megmentéséért szállt harcba a Debreceni Egyetem férfi kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár ellen a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa negyeddöntőjében csütörtökön. A Főnix Arénában megrendezett eseményen nyolc csapat – DEAC, Szombathely, Szeged, Fehérvár, Körmend, Szolnok, Nyíregyháza és Kecskemét – próbálta megszerezni a trófeát. Az Alba elleni találkozóra felépültek a hiányzók is, így gyakorlatilag a legjobb felállásban léptek pályára a hajdúságiak. Talán a korai időpontnak volt köszönhető, hogy aránylag kevesen, nagyjából 1000-en foglaltak helyet a kezdősípszó pillanatában az impozáns Főnixben.


A feldobás előtt M. Tóth Ildikóra, a Debreceni Egyetemi napokban elhunyt sajtófőnökére emlékeztek a szervezők.
Tóth Ádám két duplája indította a pontzuhatagot, alig telt el két perc, és 8–2-re ment a Debrecen. Ám aztán beléptek a mérkőzésbe a fehérváriak is, Fakuade pontjai után 10–10-nél utolérték a cívisvárosiakat. Berényi Sándor vezetőedző igyekezett kihasználni a viszonylag bő meccskeretet, és forgatta csapatát. Szorosan alakult az első negyed, bár a vendégek átvették a vezetést, az etap végére 21–21-et mutatott az eredményjelző.


A csapatkapitány Polyák László szép triplája adta meg a jelet a hazaiaknak, hirtelen 30–23-ra lépett el a DEAC, rögtön időt is kért Matthias Zollner, a dunántúliak edzője. Hatottak az intelmek, egy lopott labda és Vojvoda trojkája után ismét a hazaiak nyakán volt az Alba. Sőt, ismét fordított a Fehérvár, ám szerencsére nem esett szét a Debrecen, így végül 43–41-es hazai fórnál vonultak nagyszünetre az alakulatok.

Fordulás után Vojvoda hárompontosa indította útjára a második félidőt, és a fehérváriak négy perc alatt 57–49-re léptek el a házigazdától, Berényi Sándor vezetőedző rögtön mutatta is az időkérést. A hangyányi fejtágító sem segített, lépésről lépésre növelte előnyét a vendégcsapat. Smith varázslatos, saját térfélről elengedett hárompontosa után 77–63-as hátrányból vágott neki a negyedik negyednek a DEAC.

Láthatólag egy utolsó, nagy nekirugaszkodásnak készültek Tóth Ádámék, ami arra volt elég, hogy négy pontra megközelítse ellenfelét a cívisvárosi gárda, ám végül a gyenge dobóforma megbosszulta magát, és 94–87-re nyert az Alba, megérdemelten.

Tavaly a kupadöntőig sikerült menetelniük Polyák Lászlóéknak, idén az elődöntő sem jött össze. Nagy sanszot szalasztott el a Debrecen, hiszen az águkon a negyeddöntő első mérkőzésén bombameglepetésre a Szeged 78–74-el búcsúztatta a címvédő Szombathelyt, így pénteken 15 órától Alba Fehérvár–Szedeák meccset rendeznek a fináléba jutásért.

 

MSZ

A tények


Magyar Kupa, negyeddöntő


DEAC-Tungsram–Alba Fehérvár 87-94 (21-21, 22-20, 20-36, 24-17)


Debrecen, Főnix Aréna, 1000 néző. V.: dr. Mészáros Balázs, Goda László, Török Róbert.


DEAC-Tungsram: Hagins 13/3, Valerio-Bodon 7/3, Drenovac 13, Dzseletovics 17/6, Tóth 19. Cserék: Kerpel-Fronius G. 3, Thames 3/3, Polyák 6/6, Kovács -, Aska 6. Vezetőedző: Berényi Sándor.


Székesfehérvár: Pongó 6/6, Vojvoda 26/18, Lukács 15/3, Fakuade 13, Davis 11/3. Cserék: Stark 6, Smith 17/3, Takács -, Fakuade 13, Omenaka -. Vezetőedző: Matthias Zollner.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában