Labdarúgás

2022.03.09. 07:47

A Loki-csodagól, amire még Nyilasi Tibor is azt mondta, a Barca pályáján a helye

Kulcsár Tamás találata, Adamo Coulibaly fontos góljai és Herczeg András sikerei örökké emlékezetesek.

Szakály Péter és Kulcsár Tamás

Forrás: Nemzeti Sport

A DVSC szombaton lesz 120 éves. A fantasztikus és patinás évfordulóra az egyesület is készül, és természetesen a szurkolók is meg akarják adni a módját a születésnapi köszöntésnek. Ennek jegyében január közepén arra kérte a klub a drukkereit, hogy szavazzanak az elmúlt 120 esztendő legjobb Loki-mérkőzésére, játékosára és edzőjére.

 

A Hajdú-bihari Napló sportújságírójaként az alapján állítottam össze a saját listámat, hogy mely általam élőben is látott mérkőzés, játékos és vezetőedző gyakorolta rám a legnagyobb hatást.

 

Emlékezetes találat

 

Nagyjából a kétezres évek második felében kezdtem a Lokinak szurkolni, azóta járok szinte minden hazai összecsapásra, illetve néha idegenbe is követem a csapatot. Számomra a legemlékezetesebb DVSC-meccs a 2011-2012-es szezonból került ki: a DVSC–Győr összecsapás, amelyet a 15. fordulóban rendeztek, és a cívisvárosiak 2–0-s sikerével ért véget. A találkozó első gólját a Loki korábbi védője, Dajan Simac szerezte egy szöglet utáni fejesből az első játékrészben.

 

A második találatra az 55. percig kellett várni, amikor Kulcsár Tamás volt eredményes néhány méterről. A sikert bebiztosító gólra talán sokan emlékeznek, Korhut Mihály futott fel, majd passzolt a tizenhatos előterébe. Ám mielőtt eljutott volna a labda Bódi Ádámhoz, Adamo Coulibaly remekül, tudatosan átlépte a játékszert, aztán Bódi visszatette a bal szélen érkező Korhutnak, aki laposan passzolt középre. Ott Kulcsárnak pedig már csak a hálóba kellett gurítania.

Erről a gólról később még a legendás Nyilasi Tibor is úgy vélekedett, hogy a Barcelona pályáján sem láthatnánk szebbet.

Számomra ezért ez az egyik legemlékezetesebb mérkőzés a DVSC történetében. Nem beszélve arról, hogy remek volt a hangulat, jó néhány ezer ember buzdította a debrecenieket az Oláh Gábor utcai stadionban. Illetve abban az időben a győriek voltak a bajnok címért folytatott harcban a legnagyobb riválisai a piros-fehéreknek, ezért is volt fontos a három pont begyűjtése.

 

A második legeredményesebb

 

A legek listáját folytatva, hasonló elvek mentén továbbhaladva, számomra Adamo Coulibaly a legjobb játékos. Természetesen nem vitatom, hogy volt nála technikásabb, eredményesebb, ikonikusabb Loki-futballista a történelemben. Viszont én őt láttam személyesen a legtöbbször betalálni az ellenfelek kapujába, valamint ideérkezéséhez képest hatalmasat fejlődött. Amikor 2009 nyarán Debrecenbe igazolt, akkor még nem tűnt túl magabiztosnak, ehhez képest viszont igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát, rengeteg fontos gólt lőtt, amely nem kevés trófeához segítette hozzá a hajdúságiakat. Az NB I.-ben 117 fellépésén 66 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, amellyel a klub örökös góllövőlistáján az előkelő második helyet foglalja el Sándor Tamás mögött. Továbbá, kiosztott 18 gólpasszt is, amely szintén nem elhanyagolható mennyiség.

Adamo Coulibaly
Forrás: Nemzeti Sport

 

Mindent megtett a Lokiért

 

Végezetül az edző személye nem lehet kérdés: Herczeg András. A jelenleg a DVSC Labdarúgó Akadémia elnöki posztját betöltő mester több mint 200 meccsen át irányította a Lokit. A legnagyobb sikerei között is kiemelkedik a 2009-2010-es Bajnokok Ligája csoportkörébe való bejutás. Erényei között szerepel, hogy irányítása alatt szépen futballozott a csapat, viszont amikor kevésbé emelkedett ki a DVSC a bajnokságból, akkor átlátta, hogy milyen stílusú játékkal lehetnek ismét eredményesek. Emellett egy intelligens, őszinte emberről van szó, aki mindent megtett tanítványaiért és a debreceni labdarúgásért, amit csak lehetett.

Herczeg András
Forrás: Nemzeti Sport

Voksaim teljesen szubjektívak, minden esetben a szívemhez legközelebb álló mérkőzésre és személyekre esett a választásom.

 

Arany Balázs

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában