Sport

2021.09.09. 10:19

Szkanderszakosztállyal bővült a DEAC

Komoly sportággá nőtte ki magát a szkander, amelyben a magyar sportolók sikeresnek számítanak.

A Magyarországon is egyre népszerűbbé váló szkander a DEAC új szakosztályaként mutatkozik be Kertész Attila vezetésével, aki jelenleg az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola PhD hallgatója. A többségében debreceni hallgatókból álló fiatal, ütőképes csapat már várja a lehetőséget, hogy minél hamarabb elkezdhesse a munkát – írja a deac.hu.

A szkandert karbirkózásnak is nevezik, és egy igen nívós sportággá nőtte ki magát az évek során, amelyben magyar sportolóink nemcsak hazai versenyeken, hanem nemzetközi terepen is egyre nagyobb sikereket érnek el.

– Ez nem egy kocsmasport, hanem itt komoly felkészülést igénylő megmérettetésekről van szó. Ha az adott sportoló nincs se testben, se fejben kellőképpen felkészülve, akkor súlyos sérüléseket lehet szerezni – taglalta Kertész Attila szakosztályvezető.

A tévhitekkel ellentétben ez egy nagyon összetett sportág, amely nemcsak a jó fizikumból és erőnlétből tevődik össze, hanem elengedhetetlen részét képezi a kitartás, nagyfokú koncentráció és nem utolsó sorban a stratégia, tehát egy saját technika felépítése és elsajátítása. – Én az elején csak hobbiként tekintettem a szkanderre, majd miután a sportág két nagy ikonjával, Dóró Zsolttal, a Magyar Szkander Szövetség kapitányával és Bohos Kornéllal, a debreceni Cutler Gym vezetőjével találkoztam, hamar rádöbbentem, hogy mennyi lehetőség rejlik ebben a sportban. Nekem ők adták meg azt a kezdőlöketet és motivációt, ami a szkanderhez nélkülözhetetlen.

A csapat tagjai mind más sportágakból megszerzett tapasztalatokkal érkeztek, ezt felhasználva próbálják az ott elsajátított készségeket fejleszteni és ötvözni az itt megtanultakkal.

Előnnyel indul az, akinek van korábbi kapcsolata a sportolással, főleg, ha az egy olyan mozgásforma, amely nagy erőnlétet igényel, azonban ez nem jelenti azt, hogy e nélkül ne lehetne elkezdeni komolyabban foglalkozni a szkanderrel.

– Ez a sportág kortól és nemtől független nyitott mindenki számára. Fontos viszont, hogy az egyén rendelkezzen egy egészséges önkritikával, és a saját szintjének és súlycsoportjának megfelelő versenyzőkkel küzdjön meg. Pozitív eredményt elérni csak így lehetséges.

Arra a kérdésre, hogy a csapat milyen célokat szeretne elérni a DEAC-nál, igencsak határozott válasz érkezett a sportolótól. – A DEAC több sikeres sportággal büszkélkedhet, amelyek közé mi is be szeretnénk kerülni. Célunk, hogy egy elismert szakosztállyá válhassunk, hogy szépen fokozatosan egyre több hallgató és sportoló ismerje meg a csapatunkat, lásson potenciált bennünk. Ezen kívül pedig fontos célkitűzés számunkra, hogy olyan versenyzőket tudjunk faragni, akikre fel lehet nézni – fejtette ki Kertész Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában