Nyári élmények

2021.09.04. 15:33

Körbebarangolták az országot a létavértesi diákok

A Zempléntől a Badacsonyig számos hegyet megjártak a túrázó fiatalok.

Fotó: Létafit SE-archív

Vigh-Tarsonyi László, a Magyar Túrasport- és Terepfutó Szövetség (MSTSZ) elnökségi tagja – látva, hogy milyen sok fiatal vesz részt a Létavértesi Fitness és Szabadidősport Egyesület által szervezett teljesítménytúrán – 2019-ben kezdeményezte Bertóthy Tamás egyesületi elnöknél, hogy egy csapattal csatlakozzanak a gyermekbajnoksághoz. A tanácsot megfogadva Bertóthy Tamás Dániel, Boros Nándor, Guba Dávid István, Szabó Janka Regina, Szatmári Gréta és Tatos Csanád Rudolf tanulókkal neveztek a versenyre. Az egyesület vállalta a gyerekek nevezési díját és utaztatását. Az előzetes terv szerint hat helyszínen – Zemplén, Mátra, Karancs-Medves, Budai-hegység, Bakony és a létavértesi Erdőspuszta – kellett volna indulni a gyerekeknek, de a pandémia miatt elmaradt a Bakonyba és a budai hegyekbe tervezett túra. Ez év júniusában Füzéren volt az eredményhirdetés, ahol egyéniben Boros Nándor második, Bertóthy Tamás Dániel harmadik helyezést ért el, a csapat pedig ezüstérmet szerzett. Terveik szerint a 2021-2022. évi versenyre is neveznek hat ügyes, természetjárást kedvelő 14 év alatti fiatallal.

Bertóthy Tamás Dániel (balról), Boros Nándor, Bertóthy Tamás egyesület elnök és tanár, Szabó Janka Regina, Szatmári Gréta | Fotó: Létafit SE-archív

Érmelléki Csibészek

A Létavértesi Arany János Általános Iskola kalandvágyó diákjai szinte azonos összetételben csatlakoztak az Országos Kéktúra Kárpát-medencei magyar iskolák részére kiírt 2019-2020-as virtuális versenyéhez. Az Érmelléki Csibészek csapata megismerhette a Kéktúra által érintett tájak földtörténetét, növény- és állatvilágát, történelmét, építészeti és néprajzi emlékeit, neves szülötteit és számtalan érdekességeit. A versenyben második helyezést értek el, amelynek jutalma egy közös táborozás volt a dobogós helyezettekkel a seregélyesi Pelikán-ház erdei iskolában. Nagyon jó társaság verődött össze, új barátságok szövődtek a határon túlról, Felvidékről érkezett iskolák tanulóival.

Túrázók a magasban | Fotó: Létafit SE-archív

– A szervezők bőséges és érdekes programokkal rukkoltak ki. Volt abban autóbuszos kirándulás a Balaton-felvidékre, hosszabb-rövidebb túrákkal tarkítva. A túravezetőnk Futó János, a neves geológus volt, akinek előadásai élményszámba mentek. Tihanynak, Nagyvázsonynak, Hegyestűnek, Szentbékkállának és még több „apró” csodának lehettünk szemtanúi. A negyven fokos melegben jól estek a balatoni fürdőzések is. Aztán a Velencei-hegység és a Velencei-tó következett, ahol sárkányhajózáson vettünk részt. Végül, de nem utolsósorban a tanúhegy-túra következett Badacsonyban. Az utolsó napra egy interaktív faluismereti túra maradt Seregélyesen, amit egy agárdi termálfürdőzés tett teljessé – sorolta a kis csapat gazdag élményeit Bertóthy Tamás testnevelő tanár.

Turóczi Barnabás

Borítókép: Futó János geológus és a túrázók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában