Labdarúgás

2021.08.25. 11:36

Világsztárok ellen is pályára lépett Deczki Máté

A fiatal kapus angliai karrierje során sztárok ellen is játszott: Marcus Rashford, Virgil van Dijk.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 21 éves cerberus kitérők után hazatért Debrecenbe, majd a DVSC szerződtette a korábban az angol Stoke City gárdáját erősítő játékost. Jelenleg a DEAC csapatában szerepel kölcsönben és a visszatérés okairól beszélt lapunknak: – Óriási megtiszteltetés, hogy nevelőegyesületem kötelékébe tartozom ismét. Egy percig sem gondolkodtam, még úgy sem, hogy idén a DEAC gárdáját erősítem.

Anglia és a mi mögötte van

Deczki Máté | Fotó: deac.hu

Megkerülhetetlen a kérdés, ha Deczki Mátéról van szó, hogy milyen tapasztalatokat szerzett Angliában, illetve milyen különbségeket lát a brit és a magyar utánpótlásképzésben. – Fontos megemlítenem, hogy ott lettem felnőtt játékos, és kóstolhattam bele az igazi angol fociba. Többek között sikerült az ifjúsági FA-kupa elődöntőjébe jutnunk, ami akkor évtizedek óta nem sikerült a Stoke-nak. Két évet edzettem az első csapattal olyan sztárokkal például, mint Xherdan Shaqiri – mondta a debreceni születésű labdarúgó, aki hozzátette, hogy komoly mentális különbségek vannak az angol és a magyar fiatalok között: a brit játékosok az edzések után minden nap képesek 2-3 órát pluszban dolgozni, és minden idejüket a focinak szentelni, míg elmondása szerint ez Magyarországon még nincs így.

A tehetséges fiatal beszélt a céljairól is: – Kezdő szeretnék lenni a DEAC-ban, amennyiben ez, és a jó játék összejön, a Loki szakmai stábjának döntése lesz, hogy jövőre hol számolnak velem, de nagy álmom, hogy kezdő kapus legyek a DVSC-ben – mondta.

Azoknak a fiataloknak, akiknek lehetősége van arra, hogy külföldön is kipróbálják magukat azt tanácsolja, hogy éljenek vele, hiszen egy percét sem bánja az angliai időszaknak és megtiszteltetésnek érzi, hogy Stoke-ban képviselhette Magyarországot.

Nem szeretne azon emberek csoportjába tartozni, akik degradálónak tartják a magyar utánpótlást, de jelenleg még egyértelműen a brit mögött van.

Orosz Krisztofer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában