Aerobik

2021.06.20. 20:00

Megvédte világbajnoki címét a tízéves hajdúsámsoni kislány

Az ifjú aerobikos 21 versenyző közül bizonyult ismét a legjobbnak.

Fotó: Toókné Grega Judit

Sokszor elhangzik egy sportsiker kapcsán, hogy egyszeri és megismételhetetlen. Ez általában igaz is, de szerencsére vannak a szabályt erősítő kivételek, amikor egy-egy sportoló többször is felül tudja múlni önmagát és a várakozásokat. Ennek az egyik legszebb, legifjabb és legkedvesebb példája Toók Abigél, aki megvédve címét ismét aranyérmes lett az IFBB Gyerek Fitness Világbajnokságon.

A tíz esztendős hajdúsámsoni kishölgy hatéves kora óta sportol, a szülei íratták be a debreceni Diamond Fitness Sport Egyesületbe – akkor még talán egyik fél sem sejtette, hogy ezzel egy valódi sikertörténet veszi majd kezdetét.

Edzői segítségével Abigél folyamatos fejlődése az egyre jobb eredményekben mutatkozott meg, amely a tavalyi a szerbiai vb-győzelemben csúcsosodott ki, így idén nem is lehetett más a cél, mint a címvédés.

A győztes produkció váza megmaradt, amelyet sok erőelem egészített ki, mert a tízévesek kategóriájában már nem elég egy hátraszaltó, minden évben valami pluszt kell adni. Abigél kategóriájában indult a legtöbb versenyző, 21 fiatal szerette volna megmutatni, hogy ő a legjobb a világon.

– Amikor megtudtam, hogy mennyien leszünk, eléggé kiakadtam, felhívtam anyukámat, mert ilyen sokan még tavalyelőtt sem voltunk. Beszéltem anyuval, aki igyekezett megnyugtatni, hogy csak magamra koncentráljak, mert akkor nem lehet baj. Így is lett, amikor elkezdtem táncolni, elmúlt a nyugtalanságom, és könnyeden vittem véghez a gyakorlatokat – elevenítette fel Abigél.

Egy ilyen verseny két részből, a fitnesz ritmus gyakorlatból – amely erő-, hajlékonysági-, és akrobatikus elemekből, valamint balettugrásokból áll –, illetve egy sportruházatos testfordulóból épül fel, a két versenyszámból adódik össze a végső pontszám. A testfordulóban egyszerre hat lányt hívnak ki a színpadra összevetésre, általános megdöbbenésre ekkor csak a második körben szólították ki a magyar kislányt, ami arra engedett következtetni, hogy elúszott a jó eredmény, ugyanis a végső győzelemre esélyes versenyzőket általában az első körben invitálják a pódiumra. Abigélt elkísérték a szülei is a világbajnokságra, akik ugyanúgy értetlenkedve, és lelombozva fogadták a váratlan fejleményt.

– Megmondom őszintén, mi akkor amellett, hogy nem értettük a dolgot, magunkban nemhogy a címvédésről, de az első hatról is letettünk. Aztán ahogy hátulról visszafelé elkezdték kiszólítani a gyerekeket, úgy sikítottam Abi édesapjának, hogy szaladjon a telefonért, mert mégis dobogó lesz belőle – emlékezett vissza Toókné Grega Judit, az édesanya.

Nem csak a nézőtéren volt értetlenkedés, Abigél arcán is látszott a csodálkozás, amikor ezek után mégis kimondták, hogy újra ő a világbajnok.

– Amikor kiszólítottak a színpadra, megijedtem, mert azt hittem, hogy legfeljebb negyedik vagy ötödik leszek, így amikor kimondták a nevem, nagyon meglepődtem, egyből a szüleimet és a társaimat kerestem a szemmel. A cél, hogy jövőre is megvédjem a címem, ahhoz pedig minimum két pontszerző versenyen az első háromban kell végeznem – fogalmazott Abigél, aki elmondta, szusszan egy kicsit, majd szeptembertől már 2022-re is készül. – A zene, a koreográfia és a gyakorlatom is új lesz.

„Eddig mindig boldog zeném volt, remélem a következő is az lesz majd”

– nyilatkozta az ifjú világbajnok, aki öt évig még biztosan a gyermek kategóriában indul, ugyanis juniorban 16 éves kortól versenyezhet majd a szabályok miatt.

Abigél fejlődése és eredményei Kálmáncziné Soltész Beatrix, Purcsel Zsuzsa és Kaszás Péter, a Diamond Fitness Sport Egyesület edzőinek munkáját is dicsérik. A 2014-ben alapított egyesületben akrobatikát, balettet és fitnesz ritmust is tanulnak a gyerekek. A Szoboszlói út 55. szám alatti teremben hároméves kortól kezdhetik a fiatalok a felkészítést mozgáskoordinációs és mozgásfejlesztő tornával, illetve a fitnesz ritmus alapjaival. A Diamond SE jelenleg 35 leigazolt nemzetközi versenyzővel büszkélkedhet, mellettük 120 gyerek látogatja a foglalkozásokat. A létszám nyitott, tehát adott a becsatlakozási lehetőség minden korosztály számára. Lapunk kérésére Purcsel Zsuzsa szakmai vezető is értékelte Abigél teljesítményét.

– Abigélnek ez volt a harmadik világbajnoksága, az első alkalommal hatodik lett, tavaly már megnyerte, tehát címvédőként utazott a Szerbiába. Nagyon büszkék vagyunk rá, szuper volt, amit véghez vitt:

az a kicsi lány 18 percen keresztül pózolt a színpadon úgy, hogy már másfél hónapja diétázik.

Sok van benne, a következő világbajnokságra új gyakorlattal készülünk, biztos vagyok benne, hogy akkor is lenyűgöz majd mindenkit – nyilatkozta a szakember.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában