Fotókkal

2021.06.05. 21:43

Kettőből kettő: elődöntős Debrecenben a 3x3-as férfi kosárválogatott

Mongólia és Románia volt az ellenfél.

Fotó: Molnár Péter

Forrás: Molnár Péter

Ha lehet ilyet mondani, még a nyitónapot is felülmúlta a szombati második nap a debreceni 3x3-as olimpiai selejtezőtornán. A lányok pénteki sikere után mindenki azt várta, hogy a fiúk is remekelni fognak, szerencsére nem is kellett csalódniuk a piros-fehér-zöld híveknek. De ne szaladjunk előre, hiszen a mieink a program második felében kaptak helyet.

Fotó: Molnár Péter

Már az Olaszország–Tajvan nyitómeccsre is szinte megtelt a négy lelátó, és a nagy kivetítő körüli zónában is szép számmal gyülekeztek a szurkolók dzsemborivá változtatva a Kossuth tér környékét. A tajvaniakat népes kínai drukkerhad biztatta, ám ez sem segített rajtuk, hiszen a csere nélkül játszó ázsiaiak szép lassan felőrlődtek a küzdelemben, így az itáliaiak egy magabiztos (21–11) győzelemmel nyitottak. A második összecsapáson a magyar érdekeltségű csoportban Mongólia és Románia feszült egymásnak, és a ranglista nyolcadik, esélyesebb mongolok elég simán, 22–9-re lépték le keleti szomszédainkat. A harmadik mérkőzésen javítottak a tajvani amazonok, ugyanis 16–10-re múlták felül Irán legjobbjait.

Fotó: Molnár Péter

Aztán fél nyolctól következett az egyik legjobban várt meccs, Románia ellen bemutatkozott a Demeter Attila, Ivosev Tamás, Keller Iván és Kerpel-Fronius Balázs alkotta magyar csapat. Igazi presztízscsata volt ez parádés hangulattal. A két gárda mindent beleadott, jellemző a küzdelem hevességére, hogy a románok egy perc alatt 5 csapathibát gyűjtöttek. A magyaroknál Demeter és Ivosev remekelt, előbbi jó pillanatokban segítette át két pontosokkal a gárdát, utóbbi pedig ipari mennyiségben termelte a pontokat. Ennek ellenére sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a szívós románok nem akartak leszakadni a mieinkről, hiába vezettek Ivosevék 11–6-ra, onnan is volt visszaút a vendégeknek. Ám mint kiderült, a felzárkózás felemésztette az erejüket, mert ismét a mieink ragadták magukhoz a kezdeményezést, és végül 21–16-ra behúzták a rangadót. Ismét a hölgyeké volt a főszerep, az olaszoknak könnyed ujjgyakorlat volt az irániak legyőzése.

Fotó: Molnár Péter

A nap utolsó derbije ismét a magyaroké volt, Ivosevék a mongolokkal ütköztek meg. Ezt nyugodtan lehet szó szerint venni, mert a totálisan telt ház előtt zajló meccsen igen kemény csatát vívtak a felek, a csapathibák eleinte jobban gyűltek, mint a pontok. Aztán az igen agilis Demeter Attila zsákolása (5–2) egyfajta jel volt a mieinknek, ugyanis onnantól fergetegesen játszott a gárda, és egy 9–0-s sorozatot repesztve elléptek ellenfelüktől. Az amúgy is kiváló hangulatot tovább fokozta, hogy a szervezők az egyik szünetben felköszöntötték a női csapat szövetségi kapitányát, a születésnapos Károlyi Andreát. És akkor mit mondjuk Ivosev Tamás sapkája után? Szinte felrobbant a lelátó, talán ez volt az a pont amikor végleg megtörtek a mongolok, és a mieink iskolajátékkal húzták be a meccset (20–8), remek helyzetbe hozva magukat az elődöntőre.

A nap végén Becsky István, a szervező bizottság elnöke adott gyors értékelést a HAON-nak: – Nagyon boldogok vagyunk, ugyanis eddig minden várakozásunkat felülmúlják a két magyar csapat eredményei. Telt ház, jó idő kiváló hangulattal, a közönség negyedik emberként áll a csapatok között, tehát minden adott ahhoz, hogy egy fantasztikus vasárnapunk legyen – nyilatkozta a szakember.

A pálya mögötti részen a két győzelemnek köszönhetően mosolygós magyar játékosok osztottak aláírásokat és szelfiztek a szurkolókkal. Demeter Attila különösen jókedvű volt, amit meg is osztott a HAON-nal: – Mindkét mérkőzésen kijött a lépés számunkra, ami nagyon boldoggá tett minket, hiszen nagyon készültünk a csoportmeccsekre. Nagy fegyvertény ez a két siker, különösen a legjobbak közé tartozó mongolok elleni. Fel voltunk pörögve, hiszen a fantasztikus közönség rengeteg energiát adott nekünk. Várjuk őket vasárnap is, mert kell a biztatásuk, ugyanis a záró nap még ennél is keményebb lesz. Remélhetőleg két mérkőzést fogunk vívni, mert az azt jelentené, hogy ott vagyunk a döntőben. Mindent ki fogunk adni magunkból, és megpróbáljuk kivívni az olimpiai szereplést – ígérte Demeter Attila.

MSZ

A szombati eredmények:

Olaszország–Tajvan 21–11

Mongólia–Románia 22–9

Irán–Tajvan 10–16

MAGYARORSZÁG–Románia 21–16

Olaszország–Irán 21–5

Mongólia–MAGYARORSZÁG 8–21

A vasárnapi program:

15:00, Negyeddöntő 1: Hollandia–Irán (női)

15:25, Negyeddöntő 2: Tajvan–Észtország (női)

16:05, Negyeddöntő 1: Mongólia-Ukrajna (férfi)

16:30, Negyeddöntő 2: Szlovénia–Románia (férfi)

17:10, Elődöntő 1: Olaszország–Negyeddöntő 1 győztese (női)

17:35, Elődöntő 2: Negyeddöntő 2 győztese–Magyarország (női)

18:15, Elődöntő 1.: Belgium–Negyeddöntő 1 győztese (férfi)

18:40, Elődöntő 2.: Negyeddöntő 2 győztese–Magyarország(férfi)

19:20: Döntő (női)

20:00: Döntő (férfi)

20:15: Díjátadó ünnepség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában