Ökölvívás

2021.02.11. 18:02

Bocskai-emlékverseny: három lett a magyar igazság

Aranyért bokszol pénteken a magyar küldöttségből Szűcs, Kovács és Gálos is, megyebeli sportoló nincs közöttük.

Fotó: Palánki István

Megmondom őszintén, hogy 169 centi vagyok, és fiatalabb – mondjuk úgy, bohém – koromban előfordult velem – amint szerintem sokakkal –, hogy a férfi létemre alacsony testmagasságomat kemény fellépéssel próbáltam legyőzni. Egyetlen magyar olimpiai kvótásunk, Gálos Roland elődöntőbeli kazah vetélytársa ugyanígy viselkedett, csak ő a ringben, versenykörülmények között a 65. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny 4. napján. A Gálostól egy fejjel alacsonyabb Szirimbetov gongszó után még ütött, menet közben lökdösődőtt, az ökölvívásnak csak a vívás részét alkalmazta, azt is helytelenül, de hogy szabálytalanul, az egészen biztos. Száz szónak is egy a vége, a magyar bokszoló végig higgadt maradt, győzött, s döntőbe jutott. – Van már annyi tapasztalatom az évek és versenyek tömkelege után, hogy tisztában vagyok vele, ilyen esetben az a legjobb, ha nyugodtan, csak magamra koncentrálva azt csinálom, amit tudok: bokszolok – mondta röviden az esetről Gálos Roland a Hajdú-bihari Naplónak. Az ötkarikás játékok biztos résztvevője azt is kiemelte, hogy szeretné, ha a francia Samuel Kistohurry lenne az ellenfele a pénteki döntőben, mert ellene már bokszolt, sőt le is győzte. Hát minden vágya így teljesüljön mindenkinek! Vele öklözi a döntőt az 57 kilogrammosok között. A 63 kilósoknál akár magyar házi döntő is összejöhetett volna péntekre, de míg Kovács Richárd magabiztos bokszolással viszonylag simán legyőzte litván ellenfelét, addig a tokiói kvótára is esélyes Fodor Milán kikapott grúz vetélytársától, aki nem mellesleg U22-es Európa-bajnok.

Csalódott nők

A női mezőnyben is az elődöntőkre került sor csütörtökön az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. Két magyar női öklöző is esélyes még az olimpiai kvótára, vagyis Pribojszki Katának és a debreceni Nagy Tímeának is nyitva van az út Tokió felé. De előbb a Bocskain kellett jól teljesíteniük. Előbbinek a 60 kilósok között algériai ellenfél jutott, s meglepetésre győzött az afrikai versenyző, méghozzá elég könnyedén. Hámori Lucának pedig bravúr kellett volna elődöntős győzelméhez, ami nem sikerült. Francia vetélytársa könnyű szerrel, lazán küzdött a kissé görcsösen harcoló magyar lány ellen, melynek részéről meg is lett az eredménye.

Csütörtök este négy nap várakozás után végre szorítóba lépett Nagy Tímea, Debrecen egyetlen idei Bocskai-reménysége. A 75 kilósok között holland ellenfele volt a hajdúsági hölgynek, méghozzá a világranglista 2. helyezettje, olimpiai ezüstérmes Nouchka Fontijn. Timinek az első menete nagyon rendben volt, aztán szépen, lassan felőrölte ellenfele. Akár több is lehetett volna ebben, de most be kell érnünk ennyivel. – Bírói hiba is volt a meccsben, de az is igaz, hogy külön a versenyre nem készültünk, Timi benne van egy felkészülési programban, s most a legfontosabb a számunkra a májusi olimpiai kvalifikációs verseny – értékelte a meccset Salánki László edző. Majd hozzátette, Timi jól bokszolt, hatodszor találkozott a „tulipános” hölggyel, s szerinte most ment ellene a legjobban, de a debreceni sportoló állóképességben még van min javítani, azon dolgoznak folyamatosan, hogy ökölvívásának azon része is rendbe legyen.

Folytatás pénteken a döntőkkel! A rendezvény döntőnapja is zárt kapus, de az M4 Sport 16 órától élőben közvetíti a küzdelmeket.

Palánki István

Borítókép: Nagy Tímea (pirosban) és Nouchka Fontijn

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/bulvar-celeb/helyi-bulvar-celeb/fasy-adam-a-bocskai-istvan-nemzetkozi-okolvivo-emlekversenyen-vendegeskedik-4993159/

https://haon.hu/sport/helyi-sport/bocskai-szerencsere-van-meg-kiert-szoritani-4990216/

https://haon.hu/sport/helyi-sport/bocskai-nem-sok-baber-termett-a-magyaroknak-kedden-4986619/

https://haon.hu/sport/helyi-sport/kezdesnek-nem-rossz-hajdusagi-siker-a-bocskai-nyitonapjan-4983325/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában