Kézilabda

2020.12.18. 09:00

Komoly hátrányban a magyar lányok az elithez képest

Köstner Vilmos szerint a magyar a kézilabdázók inkább kudarckerülők, mint sikerorientáltak.

20200201 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló DVSC Schaeffler – Kastamonu Belediyesi női kézilabda EHF-kupa mérkőzés a Hódos Imre Sportcsarnokban. képen: Köstner Vilmos vezetőedző

Fotó: Napló-archív

A csalódást keltő tizedik helyen fejezte be a dániai Európa-bajnokságot a magyar női kézilabda-válogatott. A mieink Szerbiát és Romániát tudták legyőzni a tornán, kikaptak viszont a horvátoktól, a hollandoktól, a németektől és a norvégoktól. A Hajdú-bihari Napló Köstner Vilmost, a DVSC Schaeffler vezetőedzőjét kérdezte az együttes szerepléséről.

– Nem könnyű értékelni a válogatott Európa-bajnoki szereplését – ismerte el a szakember. – Azt gondolom, hogy a mostani teljesítmény alapján a tizedik hely reális, a magyar válogatott ebben az évben semmiképp sem volt az első hatban. A mostani szereplésnek több oka is van. A torna előtti beharangozó anyagban is jeleztem, hogy hazánkban a pandémia olyan helyzetet teremtett, amely szinte kizárta a folyamatos mérkőzésterhelést. Az NB I.-ben szeptember végéig rendben lementek a bajnokik, ám az utána következő 84-ből már csak 8 összecsapást játszottak le. Ez alapvetően meghatározta a játékminőséget, illetve az is, hogy a magyar válogatott tagjai közül rengetegen átestek a koronavíruson hetekre kidőlve a munkából. De ez csak részben magyarázat a gyengébb szereplésre, mert bár az egész világot sújtotta a járvány, azt láttuk, hogy más válogatottak játékosai jobb állóképességgel, nagyobb lendülettel, egyszóval jobb formában kézilabdáztak.

„Ki kell mondani, a mieink ezen az Európa-bajnokságon a valós tudásuktól messze játszottak. Hiába nem volt rajtuk eredményességi kényszer, ennek dacára görcsösen kézilabdáztak.”

– Jól mondta egy pszichológus barátom, hogy a magyar kézilabdázók inkább kudarckerülők, mint sikerorientáltak. Ezt a mostani csapaton is látszott, ráadásul a korábbi gárdákhoz képest ez a korosztály mintha kevésbé lenne sikeréhes. Azt is látni kell, hogy a junior világversenyeken érmeket szerező fiatal játékosaink valamilyen szinten megálltak a fejlődésben. Megtört a fejlődési ütemük, kevésbé sikeresen illeszkedtek be a felnőtt mezőnybe, vagy éppen ezen a szinten már nem tudták kellően megvalósítani a taktikai, technikai feladataikat. Ehhez hozzájött, hogy a válogatott a horvátok elleni vereség után lelkileg is mélypontra került, amely aztán nagyban befolyásolta a gárda további szereplését. Bár a horvátok szereplését látva az a mérkőzés utólag nem tűnik annyira nagy pofonnak, mint ahogy azt beállította a szakma, a közvélemény, és szerintem maguk a játékosok is – hívta fel a figyelmet a mesteredző.

Köstner Vilmos szerint a magyar válogatottból egyedül Zácsik Szandra nyújtott átlagon feltett teljesítményt, illetve még Schatzl Nadine tudott hozzáadni pluszt a teljesítményéhez. Értékelése alapján rajtuk kívül még a kapusok hoztak a közepesnél jobbat egy-egy találkozón, valamint időnként megvillantotta a tudását Helembai Fanny és Lakatos Rita. A többi játékostól viszont lényegesen többet várt a szakember.

– Kétségtelen, hogy kevesebb nemzetközi szinten jegyzett, vagy elismert kézilabdázóval rendelkezik a jelenlegi magyar válogatott, például a belső posztokon egyáltalán nincs nemzetközi klasszisunk. Azt is el kell mondani, hogy a szakma, valamint a közvélemény túlságosan hamar sztárol játékosokat. Egy-egy jó teljesítmény, vagy egy jó junior világesemény után saját magam is sokkal fényesebb jövőt jósoltam például Háfra Noéminak, akinél a legszembetűnőbb a visszaesés. Jelen pillanatban minden szempontból – egyéni képességek, gyorsaság, állóképesség, csapatkohézió, akarati tényezők – komoly lépéshátrányokban vagyunk az elittel szemben. Félrevezető, hogy sok éve magyar NB I.-et nevezzük a világ legerősebb bajnokságának. Anyagi és főleg marketing területen talán valóban a legjobb Európában, de a legnagyobb klasszisai külföldiek, akik a válogatott tornákon értelemszerűen a hazájuk csapatát segítik hozzá a jó szerepléséhez és nem a magyar csapatét. Amikor voltak nemzetközi klasszisaink, a magyar csapat hozzászoktatta a közvéleményt a jó szerepléshez. A korábbi olimpiai-, világbajnoki- és Európa-bajnoki érmek hatására mindig dobogóközeli helyezés az elvárás sokaknál, pedig már a 2012-es Eb-bronz óta várják az újabb csodát.

A DVSC-t három játékos – Tóvizi Petra, Jelena Deszpotovics, Ann-Cathrin Giegerich – képviselte a kontinenstornán. A Napló arra is kíváncsi volt, Köstner Vilmos miként látta az ő teljesítményüket.

– Tóvizi Petra rossz őszön van túl, amely a pandémiából és a formájából fakadt. A válogatottnál még nehezebb volt számára jó teljesítményt nyújtani, hiszen egyrészt kevésbé ismert társak szolgálták ki, másrészt nem is igazán beálló centrikus a mostani a magyar válogatott, harmadrészt el kell fogadnia azt a tényt, a mostani beálló játékban sokkal többet kell mozogni a falban ahhoz, hogy megtalálható legyen az ember. Jelena Deszpotovicsnál azon is csodálkoztam, hogy meghívták a montenegrói válogatottba, hiszen rengeteget kihagyott az ősszel. A kontinenstornán – igaz, jobbátlövőben – sok játéklehetőséget kapva egyre jobb teljesítményt nyújtott. Bízom benne, hogy az a Jeca fog visszatérni, aki ezen az Európa-bajnokságon is játszott, és aki évekig a DVSC erőssége volt, nem pedig az ősszel látott sérüléssel bajlódó, nehezen formába lendülő Deszpotovics. Anca harmadik számú kapusként egyelőre nem lépett pályára a német válogatottban. Beszéltem vele, edzett végig, ő, valamint a másik két játékos is a napokban érkezik vissza Debrecenbe, és bekapcsolódik a felkészülésbe – mondta el Köstner Vilmos.

MSZ

Az Eb további menetrendje

Péntek

Az ötödik helyért

15.30: Oroszország–Hollandia

Elődöntők

18.00: Franciaország–Horvátország

20.30: Norvégia–Dánia

Vasárnap

15.30: bronzmérkőzés

18.00: döntő

A borítóképen: Köstner Vilmos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában