fotókkal

2020.09.26. 14:41

Nemcsak a lélek, de a test építése is fontos Nyíracsádon

A település Szent Piroska Általános Iskolájának új rekortán pályáját Kocsis Fülöp érsek-mertopolita szentelte meg és avatta fel.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Szeptember 26-a mérföldkő volt mind a nyírségi település, mint a helyi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola életében. A fenntartó Hajdúdorogi Főegyházmegye anyagi támogatásának köszönhetően a település első, európai színvonalú rekortán pályáját avatták fel az iskola sport udvarán, mely minőségibb sportolási lehetőséget nyújthat a jövőben az ott tanuló, sportoló diákok számára. Az avató ünnepségre valószínű az égiek is kíváncsiak lehettek, hisz szinte végig csepergett az eső, de itt-ott a nap is lopott magának néhány percet. Az ünnepség elején Kocsis Fülöp érsek-metropolita felszentelte, megáldotta a pályát, majd az eső elől biztonságot nyújtó sátor alatt végzett szentelési szertartást. Az eseményen Tatai Zoltán iskolalelkész vezetésével az iskola liturgikus énekkara is részt vett.

A lélek és a test edzése egyaránt fontos

- Főegyházmegyénkben azért hajtunk végre különböző fejlesztéseket, hogy elősegítsük gyermekeink képességeinek minél hatékonyabb kihasználását. Képességeinket persze nemcsak a jóra, de sajnos rossz dolgokra is használhatjuk. Azért adtuk ma áldásunkat erre a pályára, hogy annak minden használója fordítsa épülésére, testi, szellemi és lelki fejlődésére az ott töltött időt. Ha befogadjuk lelkünkbe az áldást, akkor minden cselekedetünk Istentől való lesz – hangzottak érsek atya szavai. Ezt követően Garda László igazgató arról beszélt, hogy az iskolában, ahol Jézus Krisztus a valódi igazgató, nem mondanak le egyetlen gyermekről sem, mint ahogy Jézus sem mondott le senkiről. – Számunkra fontos feladat, hogy segítsük felzárkózni a lassabb léptekben haladókat, ugyanakkor mihamarabb segítsük kinyitni a tehetséges diákok szívét, értelmét a világ felé. dr. Nagy János, Nyíracsád polgármestere beszédében a test, a szellem és a lélek összhngban történő feljesztését emelte ki, hisz csak tiszta lélek képes tiszta és őszinte életet élni, és csak edzett test képes az élet keresztjeit elviselni. – Ez a pálya nemcsak érték, de lehetőség is arra, hogy gyermekeink megtanulják a tisztességes küzdelem erényét, aminek az előttük álló életben veszik majd hasznát.

Magyarország támogatja a sportot

A beszédek sorát Tasó László országgyűlési képviselő zárta. Először köszönetet mondott az egyházmegyének a gyermekek testi-lelki fejlődését szolgáló beruházásért, majd arról beszélt, mire taníthat bennünket, embereket egy ilyen létesítmény. – Egy pálya nemcsak a sportolásra ad lehetőséget, de az életre is készíti a használóit. Megtanít küzdeni, győzni és veszíteni is. Ott, ahol áldoznak a sportra, mint hazánkban is, ott egészséges nemzet nő fel, melynek tagjai meg tudják tartani keresztény létüket. A világ mai zavarában csak testileg és lelkileg edzett emberek lehetnek képesek a méltó helytállásra – fogalmazott a képviselő, aki örömét fejezte ki, hogy Magyarország kormánya nagy mértékben tudja támogatni a sportot e nemes cél elérése érdekében is.

Kocsis Fülöp atya kezdőrúgása az új pályán
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Ének, tánc és sport bemutató

Az elhangzott beszédek között a Nyíracsádi Népdalkör, az Eördögh Forgó Néptáncegyüttes, Tóth Zsuzsa tanuló szólóéneke, valamint az iskola énekkara szórakoztatta a közönséget. Az ünnepség végén a vendégek megtekinthették az új pályát, miközben az iskola labdarúgói és aerobikos lányai egy-egy látványos bemutatóval elsőként vették birtokba az új létesítményt. A szitáló eső ellenére érsek atya, képviselő úr és igazgató úr is vállalkozott egy-egy kezdőrúgásra a jelenlévők, de főként a gyerekek örömére.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában