új csarnok épülhet

2020.05.01. 19:23

Sikeres a püspökladányi birkózó-utánpótlás

Több mint fél évszázada töretlenül képzik a tehetségeket az észak-alföldi városban.

dav

Fotó: Kovács Lajos-archív

A püspökladányi birkózás története egészen az 1920-as évektől kezdve íródik, annak idején olyan legendás edzők vették a kezükbe, mint Hódos Imre és Tarányi József. Abban az időben felnőtt sportolók képzésével foglalkoztak a szakemberek, viszont a második világháború miatt ez a tevékenység leállt. Kovács Lajos, a Püspökladányi Nehézatlétikai SE szakosztályvezetője beszélt a Hajdú-bihari Naplónak a sportág ottani múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Bajnokokat nevelt

– A hatvanas években a régi vasutas otthonban indult újra a birkózás, egy Szabó Gábor nevű helyi fiatalember kezdett el gyerekekkel foglalkozni, és diák- illetve úttörő-olimpiai bajnokok kerültek ki a kezei közül. A szakembert megválasztották mesteredzőnek, illetve a Magyar Birkózó Szövetségnek, és a Hajdú-Bihar megyei elnökségnek is tagja lett. Időközben létrejött a Püspökladányi Nehézatlétikai SE, amit ő irányított egészen a 2007-ben bekövetkező haláláig. Az egyesület irányítását Szabó Gábor kisebbik fia, Szabó Csaba vette át, azóta is ő az elnök – mondta az edző.

Szomorú helyzet

Fotó: Kovács Lajos-archív

A klub elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik, óvodástól a középiskolás korosztályig mintegy negyven versenyzőjük van. Kovács Lajos szerint érdemes a kicsiknek a birkózást választani, mert fegyelmezettségre tanítja őket, az ész és az erő közös használatával játékosan készíti fel a gyerekeket az életre. Sajnálatos módon viszont a környéken nincs lehetőség a folytatásra. – Kicsit szomorú, de azt kell mondjam, hogy Debrecenben húsz éve megszűnt a birkózás, pedig a megyéből és a környékből oda mennek nagyrészt a fiatalok továbbtanulni. Korábban a szövetség kidolgozott egy rendszert, ami során több centrumot hoztak létre, mi is azok voltunk itt Püspökladányban, és ide próbáltuk gyűjteni a tehetségeket. Azóta viszont változott a vezetés, és megint Budapest-központú lett a sportág, úgyhogy mi is oda küldjük azokat a gyerekeket, akiket érdemesnek gondolunk rá, és akiknek a szülei is tudják ezt vállalni.

Az egyesület növendékei 2019-ben összesen harmincnégy hétvégét töltöttek versenyen, és nem volt olyan országos bajnokság a diák-, illetve serdülő korosztályban, ahol legalább egy versenyzője a klubnak ne szerepelt volna a döntőben. A tavalyi évhez kötődik az egyesület egyik legnagyobb sikere is az utóbbi időket nézve.

Szép eredmények

„Darabos László szabadfogásban a 75 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet szerzett a lengyelországi Európa-bajnokságon, ez hatalmas eredmény. Ezenkívül az előző évben tizenkét versenyzőnk jutott első hatba országos bajnokságokon. Amire különösen büszke vagyok, hogy a megyében én kezdtem először lányokat edzeni, és egy nagyon jó kis csapatunk gyűlt össze, többen érmet szereztek közülük országos versenyeken”

– mondta a szakember.

Régi álom teljesül az új csarnokkal

Az egyesület már régóta szeretne egy saját birkózócsarnokot, ezt az országos szövetség és Püspökladány városa is támogatja, hamarosan konkrét lépesek lesznek ezzel kapcsolatban. A helyszínt az önkormányzat biztosítja, a Gellér Sándor Sportcsarnok mögötti területen.

– Ez egy teljesen szőnyeggel borított, 350 négyzetméteres küzdőfelülettel rendelkező létesítmény lesz. A csarnok lehetőséget biztosít arra, hogy a taglétszámot nagyjából 80-100 főre növelhessük. Az edzéseket délutánonként, korosztályokra szétbontva tudjuk majd tartani, délelőttönként pedig az óvodaprogramunk keretein belül várnánk ide a kicsiket, illetve az általános iskolásoknak is biztosítanánk itt mozgási lehetőséget – mondta Kovács Lajos.

BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában